четвер, 21 червня 2018 18:36

Назвали 12 типових помилок в українській мові

Назвали 12 типових помилок в українській мові
Мовознавці дали поради українцям. Фото: MyKharkov.info

Мовознавці Олександр Староста та Тарас Зварич визначили типові помилки української.

За бажанням – на бажання

Неправильно перекладати російський прийменник "по" як український "за". Правильний український відповідник – "на бажання". Канцеляризму "за власним бажанням" відповідають вирази "своєю волею", "по своїй волі", "з власної волі".

Робити вигляд чи вдавати?

Словосполучення "робити вигляд" ‒ калька з російського "делать вид". Словники радять вживати слово "вдавати".

Виключно – тільки, лише, лиш

Вираз "виключно" з'явився в українській мові подібно до "виключати" ‒ одного з адекватних відповідників російського "исключать". Українському дієслово ідентичні варіанти значення: не враховувати надалі (наприклад, виключити цей варіант) або ж позбавитись чогось (виключити зі списку).

Неправильно вживати "виключно" як відповідник російському "исключительно". Російською він має значення, яке українською закладено в прислівниках "винятково" чи "надзвичайно". В іншому випадку ми користаємося частками "тільки" або "лиш(е)".

За чимось чи по щось

В українській мові функціонує багато конструкцій з прийменником "за": стояти за рогом, стежити за порядком тощо. А сполуки зі словами, що мають значення руху (іти/піти, виходити, їхати) походять із російської. Правильний український варіант – прийти/вийти по щось.

Згідно/відповідно розпорядження чи розпорядженню?

Ці слова не притаманні українській мові. Правильними є варіанти з прийменниками, що вимагають від наступного слова певного відмінка: згідно з чимось, відповідно до чогось.

Доброго дня – добрий день

Існує думка, що вираз "добрий день" ‒ це констатація факту, що день є добрим, і вітатись потрібно "доброго дня".

Насправді у жодному авторитетному словнику немає варіантів "доброго дня" або "доброго вечора". Традиційними в українській мові є форми привітання "добрий день" і "добрий вечір", та короткі форми – "добридень", "добривечір".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 2+2 не завжди виходить 4 - мовознавець про паперову склянку

Відволікати чи відвертати?

В українській мові "відволікати" вживається лише в прямому значенні й утворюється від слова "волокти", тобто тягнути щось, волочити по землі. У звичному значенні цього слова слід вживати "відвертати увагу", "відвертатися".

"Березіля" чи "Березоля"?

Назву театру, заснованого 1922 року в Києві драматургом Лесем Курбасом, сьогодні носить мала сцена Харківського академічного драматичного театру імені Тараса Шевченка.

Назва, яка є застарілим найменуванням місяця березня, відмінюється: "Березіль" ‒ "Березоля".

Миттєвість чи мить?

Російському "мгновению" відповідає українська "мить", тоді як "миттєвість" ‒ аналог російського "мгновенность", що позначає не час, а якість (швидкоплинність, короткочасність).

Миючий чи мийний засіб?

Слово "миючий" з'явилося в українській мові внаслідок калькування російського "моющий". Правильний український відповідник – "мийний".

Тушонка чи тушкованка?

У російській мові "тушёнка" є розмовним словом. Українською цю страву правильно називати "тушкованкою".

Бувший у використанні (б/в) – уживаний/вживаний

Абревіатура "б/в" відповідає словосполученню "бувший у використанні". Прикметнику "бывший" в українській мові відповідає "колишній", аналогічному дієприкметнику – сполука "той, що був". Конструкція "бывший в использовании" має в українській еквівалент "вживаний".

В українській мові нараховується більше десятка слів, якими позначають спекотну пору року. Пропонуємо вашій увазі слова, які вживали українські письменники.

Зараз ви читаєте новину «Назвали 12 типових помилок в українській мові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі