середа, 07 квітня 2021 13:02

Жорстке виховання змінює дитячий мозок

Жорстке виховання змінює дитячий мозок
Мозок дитини змінюється через жорстке виховання. Фото: pixabay

Часом з дітьми поводяться жорстоко і застосовують більшість типів насилля: фізичного, емоційного, сексуального та інших.

Це надзвичайно шкодить здоров'ю дитини, пише Cambridge.

Вважають, що в дітей, які відчувають жорстоке ставлення, погіршується стан головного мозку. У них зменшуються відділи, які є головними в регулюванні емоцій, розвитку депресії та тривожного розладу. Це може тривати все життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитині не треба відмовляти в бажанні допомогти

Також слід розрізняти, які саме методи жорсткого виховання дітей можна вважати жорстким поводженням. Більшість людей в розвинених країнах вважає їх нормальними. Це удари або крики у відповідь на складну поведінку дитини, легкі фізичні покарання в різних формах. Особливими ознаками жорсткого виховання є емоції, тобто коли батьки відчувають злість під час покарань.

Раніше точно не знали, як саме жорстокість виховання впливає на мозок дитини. Згідно з новими дослідженнями, воно його змінює. До експерименту залучили 94 дитини у віці від 2,5 до 9 років, а ситуацію в сім'ях вчені спостерігали протягом декількох років. Щороку вони оцінювали батьківські практики виховання та рівень тривожності в дітей.

Дослідники проаналізували знімки головного мозку дітей, які отримали при магнітно-резонансній томографії. У результаті товщина сірої речовини в префронтальній зоні кори головного мозку і мигдальне тіло були тим менші в обсязі, чим частіше діти стикалися з жорстким вихованням.

"Вперше практики жорстокого виховання, які не відповідають критеріям жорстокого поводження з дітьми, були пов'язані зі зменшенням обсягу певних структур мозку – тих, що і при важких знущаннях", – зазначили науковці.

Іноді батьки замість того, щоб допомогти дитині зробити її завдання, роблять все самі. Ця помилка є загрозою для самостійності та відповідальності дитини у майбутньому. Така ситуація популярна при виконанні домашнього завдання. Потім вони ж отримують звинувачення за погану оцінку. Слід усвідомити, що такі дії мають поганий вплив. Потрібно дитині допомагати та скеровувати у правильне русло, а не робити все самим.



Зараз ви читаєте новину «Жорстке виховання змінює дитячий мозок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі