неділя, 07 квітня 2024 00:45

Як вегетаріантво та веганство впливають на дітей

Як вегетаріантво та веганство впливають на дітей
Вегетаріанство та веганство знижують ризик серцево-судинних хвороб, але збільшують ймовірність переломів. Фото: Pinterest

За останні роки дедалі більше людей цікавляться дієтами, у яких переважає рослинна їжа.

Люди стають вегетаріанцями чи веганами через турботу про власне здоров'я та екологію, пише American Journal of Clinical Nutrition.

Відомо, що вегетаріанство та веганство знижують ризик серцево-судинних хвороб, але збільшують ймовірність переломів, оскільки рослинна їжа містить мало кальцію.

Як вегетаріанство та веганство впливає на здоров'я дітей

У дослідженні взяли участь 187 здорових дітей віком від 5 до 10 років. 60 із них були вегетаріанцями, 50 - веганами, 70 їли всі види їжі (контрольна група). Всі вони дотримувалися вказаних дієт більше одного року. Для уточнення характеру харчування протягом двох тижнів батьки докладно записували, що їдять діти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно реагувати на грубість підлітків

Дослідження показало, що у дітей, які їли лише рослинну їжу, були значно кращі показники серцево-судинного здоров'я (маса тіла, рівень ліпідів та глюкози у крові та інші). Зокрема, веганська дієта була пов'язана зі зниженням рівня поганого холестерину в крові на 25% порівняно з показниками м'ясоїдів.

Водночас несподівано для вчених, у дітей, які були на вегетаріанській дієті, профіль серцево-судинного здоров'я був близьким до показників дітей, які їли всі види їжі. Порівняно з веганами у них у крові був вищий рівень глюкози натще, холестерину низької щільності та тригліцеридів.

Недоліки веганської дієти для дітей

Діти-вегани були в середньому на 3 см нижчі ніж діти з іншими типами харчування. Їм частіше не вистачало вітаміну В12, вміст мінералів у їхніх кістках був на 4-6% нижчим.

Вчені відзначають, що у веганській дієті менше вітамінів В12 та D, а також кальцію. Це може пояснити виявлені особливості їхнього розвитку. Однак автори дослідження вважають, що ці недоліки можна компенсувати за допомогою раціонального застосування харчових добавок із цими речовинами.

Фахівці рекомендують давати дітям якомога більше овочів і фруктів, зокрема ягід. П'ять разів на день - три основні прийоми їжі та два перекуси - або частіше. Проте звертають увагу, що більше дитина їсть солодкого та продуктів із доданим цукром, то менше їй зазвичай хочеться корисних овочів і фруктів.

Зараз ви читаєте новину «Як вегетаріантво та веганство впливають на дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі