четвер, 04 червня 2020 22:46

Як виховувати дитину, щоб вона самостійно приймала рішення

Як виховувати дитину, щоб вона самостійно приймала рішення
Психологи стверджують, що дитину можна вчити самостійності з трьох років. Фото:pixabay

Cамостійність – це невід'ємна риса характеру успішної та активної дитини.

За словами експертів, навички самостійного ухвалення рішень не виникають самі по собі, їх слід розвивати ще з малку. Так само, як дітей вчать ходити, розмовляти, читати, так і треба навчати до рішучості, пише видання 4mamas.

Психологи стверджують, що дитину можна вчити самостійності з трьох років. Саме в цьому віці малеча починає говорити: "Я сам!", "Не хочу!" та якось показувати власну особистість. Тут головне не лякатися та не сварити її, а потроху привчати її до самостійності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбираємо ідеї для розвитку дітей-дошкільнят

Спеціалісти радять давати дитині право вибору, але водночас встановлювати певні межі. В жодному разі не варто говорити "роби що хочеш". Таку фразу малеча розумітиме як байдужість дорослих.

Якщо раніше батьки авторитарно управляли життям дитини, говорячи їй, що робити, а що ні, то зараз варто змінити свій стиль спілкування на більш демократичний. Говоріть з дитиною та враховуйте її бажання.

Не слід робити за дитину те, що вона може виконати сама. Адже самостійні рішення – це частина самостійної поведінки.

Не слід забувати про похвалу, навіть якщо дитина зробила звичні речі. Це покаже дитині, що батьки цінують її зусилля і стимулюватиме бажання більше працювати.

Варто дозволяти дитині помилятися і водночас шукати позитив. Треба пояснити, що цілком нормально в чомусь помилятися чи не знати чогось і помилка не є катастрофою. Окрім того, можна обговорити, чому так сталося, які дії до цього призвели і спробувати знайти в цьому щось позитивне.

За словами психологів, на авторитет батьків не вплине те, що дитина сама вибирає собі колір одягу вранці чи просить приготувати улюблений сніданок. Так, під час обговорення планів між дитиною і її батьками налагодяться довірливі стосунки. А це значно краще, ніж коли дитина боїться батьків, бо вони можуть її покарати за щось.

Успіх дитини залежить від виховання та контролю батьків. Жодна книжка не пояснить, як виховувати успішних дітей, але на це вплине ставлення та виховання. На думку експертів, є кілька способів, які допоможуть дитині знайти шлях до успіху, як у школі, так і поза нею.



Зараз ви читаєте новину «Як виховувати дитину, щоб вона самостійно приймала рішення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі