понеділок, 26 листопада 2012 07:15

"Увечері читають несерйозні матеріали"

Автор: фото Інна Іщук
  Відповідальний редактор інтернет-видання ”Прочерк” (www.procherk.info) Назар Вівчарик монтує відео з події. Має проілюструвати ним новину на сайті
Відповідальний редактор інтернет-видання ”Прочерк” (www.procherk.info) Назар Вівчарик монтує відео з події. Має проілюструвати ним новину на сайті

За два роки інтернет-видання "Прочерк" стало найпопулярніше в області. У виборчий період сайт мав до 10 тисяч відвідувачів за день .

О 9.05 до редакції на вул. Смілянській забігає відповідальний редактор Назар Вівчарик, 26 років. Поспіхом знімає куртку, сідає за робочий стіл, вмикає комп'ютер.

— Треба викласти кілька новин, перевірити повідомлення на пошті, — пояснює.

Переглядає коментарі, що надійшли за ніч від читачів.

— Вдень приходить до сотні коментарів, за ніч — близько 30. Удень коментують більше політичні теми. Увечері читають несерйозні матеріали, — розповідає.

Найпопулярніші теми серед черкащан — політика й резонансні матеріали.

— Якщо ми подаємо, що пожежний автомобіль поспішав і в'їхав в автобус, то всі заходять і дивляться на фото, — розповідає Назар. — Я помітив такий парадокс: усі орієнтуються в політиці і знають, із ким дружить Янукович, а проблеми ЖКХ або подорожчання хліба цікавлять значно менше. Коли з'являються замітки про те, що в губернатора новий заступник, то відвідуваність одразу скаче вгору, відчувається, що аудиторія політично схвильована.

Назар Вівчарик працює у "Прочерку" від дня його заснування.

— Весь п'ятий курс я паралельно навчався в Києво-Могилянській академії — брав участь у проекті "Журналістика цифрового майбутнього". Нас навчали іноземні викладачі. На прикладах закордонних ЗМІ я вже знав, як треба працювати: журналіст приходить не просто з диктофоном, а й з фотоапаратом, на який знімає відео. Текст підкріплюється відео. Можна навіть просто звуковий запис виставляти, якщо це, наприклад, запис мітингу, на якому емоційно скандують люди. Всі ці знання хотілося реалізувати. На той час я працював один й не міг перекривати всі розділи, хоч і був у редакції до пізньої ночі. Дружина мені казала: "Бери матрац і ночуй вже там". Сам я працював рік, а потім розширили штат: сьогодні в нас на сайті працюють четверо журналістів.

У планах — налагодити роботу із соцмережами.

— Коли ми починали, то повноцінних сайтів майже не було. А зараз: "Про все", "Про головне", "Ремарка", "Діловий регіон", "Провінція". І це підштовхує до розвитку. Як показують рейтинги, справді ми залишаємося фаворитами. В майбутньому плануємо розробити відеорозділ, де щодня будемо оновлювати інформацію.

Успішність сайта розробники пояснюють високою оперативністю.

— Усі попередні спроби реалізації інтернет-проектів у Черкасах або дублювали газети, або програвали в швидкості наповнення. У нас був зовсім інший підхід: наш головний принцип — оперативність, — розповідає 36-річний Сергій Томіленко. — Ми зробили онлайновий продукт. Журналісти працюють у вихідні, сайт не вимикається. Надзвичайно важливим елементом є коментарі читачів — це цінний контент, що доповнює професійні матеріали. "Прочерк" — це не лише інформація, а майданчик дискусій.

Найкращі матеріали сайта друкуються в двох тиражних черкаських газетах. Крім того, раз на місяць редакція готує друковану версію сайта – газету "Прочерк" з найцікавішими матеріалами та коментарями читачів.

Зараз ви читаєте новину «"Увечері читають несерйозні матеріали"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі