четвер, 17 липня 2008 16:52

Із Петром Гамалицею розплатилися фальшивками

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Петро Гамалиця з Умані показує фальшиві гроші, які йому заплатили за ремонт мотоцикла
Петро Гамалиця з Умані показує фальшиві гроші, які йому заплатили за ремонт мотоцикла

"За ремонт мотоцикла взяв 300 гривень. Гроші не перераховував. Тому несправжню, а сувенірну сотку побачив не одразу, — каже 23-річний Петро Гамалиця. Він ремонтує скутери, мопеди та мотоцикли. — На вигляд купюра як справжня. Правда, на дотик більш м"яка".

Замість слів "Вадим Гетьман" на 100 грн було написано "Ваша Горілка".

— Літери були дуже мілкі, і я одразу не прочитав цього, — говорить чоловік.

Якщо купюра видозмінена, то це сувенір, пояснює Олександр Ніколюк, 50 років, із уманського відділу міліції.

— Частіше за все змінюють мілкі написи та картинки. Це не фальшивомонетництво, а шахрайство. Але умисел довести важко. Людина може сказати, що просто помилилася і не побачила, як віддала сувенір. Цього року вже було кілька випадків такого шахрайства. Пенсіонерам, яким уже за 70, міняли гривні на сувенірні долари, — розповідає правоохоронець.

Із сумнівною банкнотою можна звернутися до будь-якого банку. Там видадуть довідку про вилучення купюри та надішлють її до управління Нацбанку, де зроблять експертизу і визначать, справжня банкнота чи ні.

— Найчастіше підробками розраховуються на ринках та в невеликих магазинах, бо у супермаркетах, банках і на підприємствах зазвичай є апарати для перевірки купюр, — зазначає старший касир "Індекс-Банку" 51-річна Валентина Павлюк. У банківській сфері жінка працює 28 років. — Лідером підробки є 100 доларів. Їх більшає в туристичний сезон. Як правило, такі гроші привозять "гастролери". Рідше зустрічаються гривні. Правда, буває, що підробляють купюри навіть в 1 або 2 гривні.

Каже, що перш за все треба придивлятися до кольору.

— Головне, на що треба звертати увагу, — це колір, папір і стійкість до води. Зазвичай у підроблених купюр колір відрізняється. Так, справжні нові 200 гривень мають фіолетовий відтінок, а підробки — синій. Водяний знак повинен бути з чіткими контурами, у підробці він розмитий, — пояснює фахівець. — Фальшива купюра на дотик гладенька, а справжня — ні. Так, наприклад, у папір справжньої стодоларової банкноти додають волокна льону. А фарба витримує навіть прання з порошками або хлоркою.

Зараз ви читаєте новину «Із Петром Гамалицею розплатилися фальшивками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі