четвер, 08 липня 2010 19:00

Ставок засипали разом із рибою

Автор: фото: Наталія ПИСАРЕВА
  Софія Денисенко з Дахнівки стоїть на місці колишнього ставка, який викопали місцеві жителі. Днями його засипали під будівництво
Софія Денисенко з Дахнівки стоїть на місці колишнього ставка, який викопали місцеві жителі. Днями його засипали під будівництво

— У нас тут райський куточок: лелеки, чаплі, бобри живуть, три сім"ї диких качок, а все це хочуть знищити, — 30-річна Софія Денисенко показує мережу дренажних каналів у черкаському мікрорайоні Дахнівка.

Місцеві кажуть, що гектар землі біля води на вул. Набережній віддали під забудову.

— 22 червня почали приїжджати КамАЗи із землею, засипали луги. Машини їхали кожні 10–15 хвилин. Засипали ставок із рибою. Ґрунтову дорогу розбили так, що газові труби стирчали із землі, — згадує Софія. — Люди перекрили дорогу, сказали, що лягатимуть під машини. Уже два тижні не їздять. Але були хазяїн із хазяйкою разом із Стрижаком (Микола Стрижак — екс-заступник Черкаського міського голови. — "ГПУ"). Сказали, що через місяць тут уже стоятиме будинок.

Кажуть, будуватися має директор підприємства "Еліт-транс" Володимир Шевченко. Його дружина Тетяна факт будівництва заперечує:

— Коли побачите моє прізвище в документах, тоді будете задавати питання.

— У нас 12 років тому побудували школу, навіть не біля води, а на височині, то в усіх прилеглих до неї хатах вода в погрібах стоїть, — каже жителька Набережної 69-річна Галина Кириченко. — Уся Дахнівка стоїть на підземних водах, ніхто ж не знає коли й де прорве, якщо вони сваї забиватимуть.

Гектар землі на Набережній віддали на 49 років в оренду приватному підприємству "Юні-білд" нібито для вирощування городини. "За" — проголосував 41 депутат міськради, "проти" — 39. Жителі мікрорайону обурюються, що ніхто їхньої думки не спитав, не проводили громадські слухання. Зібрали  понад сотню підписів.

— Коли будували дамбу через Дніпро, половину Дахнівки переселили, а тепер на тому місці круті побудувалися, — Денисенко показує рукою на лінію двоповерхових котеджів. — Мимо них і ходити страшно. Величезні собаки у дворах бігають.

Галина Грабова, 81 рік, та 75-річна Віра М"якота женуть до води трьох корів і теля.

— Оце всі корови осталися на Дахнівку, — каже Віра М"якота, — ми тільки завдяки їм виживаємо. Пенсія мала, то молоко продаєм. А як забудують заплави, то й корову пасти ніде стане.

Зараз ви читаєте новину «Ставок засипали разом із рибою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі