понеділок, 17 грудня 2012 07:15

"Ніколи не торгуюся, бо все одно не уступають"

 

— Продукти скуплюю лише на базарі. В мене немає графіку. Як бачу, що закінчуються, йду знову купляти. Пишу список, що треба на тиждень. Ніколи не торгуюся, бо все одно не уступають. Це раніше таке було можливо, — черкащанка 62-річна Валентина Козлюк у вівторок зранку скуповується на базарі. Одягнена в сіру куртку, оздоблену хутром.

Заходить до невеликого м'ясного павільйону. Там п'ятеро продавців. На прилавках розкладена свинина й курятина.

— По скільки? — Валентина Петрівна показує на м'яcо на столі біля повнуватої продавщиці, років за 55.

— Із лопаток м'ясо по 56 гривень, биточок по 60. Так само і найкраще сало, а найдешевше на 20 гривень менше, — відповідає та не встаючи зі стільця.

Валентина Петрівна купляє 1,5 кг м'якишу, дивиться, щоб було не обвітрене. На холодець бере ногу за 25 грн.

Виходить з павільйону і прямує до рядів з овочами. Зупиняється біля прилавка з картоплею, морквою і капустою.

— Беріть, у мене все домашнє, із Золотоніського району, — припрошує чоловік у чорній плетеній шапці, років за 50. Городину продає по 1,5-2 грн.

Жінка стає в чергу. Купує кілька столових буряків і морквин, платить 5 грн.

— Молочні продукти на базарі не беру, купляємо щотижня у Хвилівці Золотоніського району. Там у нас дача. Молоко, сир і сметану постійно беру в однієї жінки, яку знаю. Продає на кілька гривень дешевше. У неї всігда все свіженьке. Знає, коли я приїжджаю.

На харчі Валентина Козлюк на місяць витрачає близько 2 тис. грн. Живе разом із чоловіком. Обоє пенсіонери. Мають щомісяця 5 тис. грн.

— Рибні продукти купляю на "Екваторі", вони там кращі. Крупи постійно беру в ларьку неподалік м'ясного павільйону. Завжди свіже і не обважують. Найчастіше купляю гречку і пшоно, десь по 2 кіло на місяць. Ковбасу тепер не купуємо, вона поганої якості. Краще з'їсти шматок м'яса. За літо на дачі консервую вирощені помідори й огірки, роблю кетчуп, аджику, соус, варення. На цьому зекономлюємо.

На свято Валентина Петрівна готова витратити 1,5 тис. грн.

— На Новий рік м'ясного не готуватиму, бо я трохи постю. На Різдво зазвичай варю холодець, запікаю ковбаску домашню, бутерброди з червоною рибою, різні салатики. Алкоголю не купляємо. Ми не любителі. А якщо й захочеться, то є домашнє виноградне вино. Лише на Новий рік беремо пляшку шампанського. Щодня купляю по кілька фруктів.

Зараз ви читаєте новину «"Ніколи не торгуюся, бо все одно не уступають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі