середа, 31 серпня 2022 07:55

25 років без принцеси Діани: якими були останні слова неповторної Леді Ді
10

31 серпня виповнюється 25 років від дня загибелі принцеси Вельської Діани. Ця трагічна новина вразила світ.

Gazeta.ua пропонує дізнатись найцікавіші моменти з її біографії та яким був останній день життя Леді Ді.

Діана Френсіс Спенсер у предках мала представників аристократичного роду, серед яких англійська королева Марія Стюарт за материнською лінією, незаконно народжені сини короля Карла II й навіть князь Володимир Великий.

1975 року після смерті батька брат Діани, Джон Спенсер, успадкував графський титул. Згодом перевіз родину в замок Елторп-хаус у лондонському передмісті. Там Діана вперше зустріла принца Чарльза 1977-го.

А коли Діані було 23 роки, вони зустрілися вдруге. Принцу Чарльзу на той час виповнилося 32, тож його батьки – Єлизаветта II й принц Філіп – уже давно шукали дружину для сина.

Попри близькі стосунки принца Чарльза із заміжньою жінкою Каміллою Паркер-Боулз, принцеса Діана одразу ж погодилася вийти за нього заміж. Вона сподівалася, що незабаром усе зміниться.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З нагоди платинового ювілею: коронаційну сукню Єлизавети ІІ покажуть публіці

29 липня 1981 року в соборі Святого Павла відбулося вінчання принца Чарльза з Діаною Френсіс Спенсер. За весільною церемонією спостерігали близько 750 млн людей. Під час промови вона переплутала слова й назвала ім'ям майбутнього чоловіка його батька. А наречений замість "обіцяю розділити з тобою все, що мені належить" сказав "обіцяю розділити з тобою все, що тобі належить".

Однак щастя подружжя було недовгим. Діана постійно терпіла зради принца Чарльза й цькування з боку королівської родини. Та водночас її щиро любили піддані британської корони й мешканці інших країн. "Принцеса з народу", як її часто називали, активно займалася благодійністю і надавала не лише матеріальну, а й моральну підтримку.

Згодом єдиною радістю принцеси Вельської стали сини – Вільям, який народився 1982 року, і Гаррі, який народився через два роки.

Принцеса Діана зізнавалася, що страждала від депресій: вона двічі намагалася скоїти самогубство. Журналісти розпитували подробиці подружнього життя королівських осіб, що змушувало давати їх пояснювальні інтерв'ю. Подробиць ніхто з них не розкривав, але Діана якось відповіла: "У моєму шлюбі занадто багато народу". Її вислів облетів увесь світ.

1992-го подружжя вирішило розлучитися. Через чотири роки Діана здобула довгоочікувану свободу. Після цього їй вдалося зберегти титул принцеси Вельської і права на виховання дітей.

Згодом вона мала декілька романів, серед яких – із сином єгипетського мільярдера Доді аль-Файєдом. Навіть ширилися чутки про заручини принцеси з представником могутньої родини в мусульманському світі.

31 серпня виповнюється 25 років від дня загибелі принцеси Вельської Діани
Фото: Getty Images
29 липня 1981 року в соборі Святого Павла відбулося вінчання принца Чарльза з Діаною Френсіс Спенсер
За весільною церемонією спостерігали близько 750 млн людей
Однак щастя подружжя було недовгим
31 серпня виповнюється 25 років від дня загибелі принцеси Вельської Діани

Але страшна подія обірвала життя принцеси. 31 серпня 1997 року в Парижі автомобіль, у якому леді Діана і Доді аль-Файєд намагалися втекти від переслідування папараці, розбився. Сталося це через величезну швидкість, через що авто в'їхало в тунель перед мостом Альма на набережній Сени й врізався в опору. Доді загинув миттєво.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина принца Чарльза стане королевою — рішення Єлизавети ІІ

Одним з пожежників, який першим прибув на місце трагедії, був Ксав'є Ґурмелон. Він розповів, якими були останні слова Діани перед смертю.

Рятувальник сказав, що перш ніж дістати принцесу Діану з машини, взяв її за руку й утішав. Він зазначив, що не повірив, що "білявка на задньому сидінні" серйозно постраждала, оскільки в неї були розплющені очі й вона була притомна.

Потім Діана запитала його: "Боже мій, що трапилося?". За кілька хвилин у неї зупинилося серце, за словами рятувальника. Він почав робити їй масаж серця. За кілька секунд вона знову почала дихати.

"Чесно кажучи, я думав, що вона житиме. Наскільки я знав, коли вона була в машині швидкої допомоги, вона була жива, і я очікував, що виживе. Але пізніше дізнався, що вона померла в лікарні. Це було прикро. Тепер я знаю, що були серйозні внутрішні ушкодження, але весь цей епізод досі в моїй пам'яті. І події тієї ночі залишиться зі мною назавжди. Тоді я й гадки не мав, що це була принцеса Діана. Тільки коли її помістили до машини швидкої допомоги, один з медпрацівників сказав мені, що це вона", – пригадував пожежник.

Попри зусилля лікарів, Діану оголосили мертвою о 4:00 за місцевим часом у лікарні Піті-Сальпетрієр у Парижі. У день похорону принцеси прощальну процесію дивилися понад 2,5 млрд людей. Загадка смертельної аварії так і залишається нерозв'язаною досі.

Принц Вільям був близький з матір'ю, принцесою Діаною. Вона продовжувала залишатися членом королівської сім'ї, жила в Кенсінґтонському палаці й багато спілкувалася з дітьми, Вільямом і його молодшим братом Гаррі, навіть після розлучення з Чарльзом. Загибель принцеси Діани 31 серпня 1997 року в автокатастрофі в Парижі стала великим потрясінням для братів. Після трагедії давня неприязнь Вільяма до преси загострилася: він звинувачував папараці в смерті матері.

Зараз ви читаєте новину «25 років без принцеси Діани: якими були останні слова неповторної Леді Ді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі