четвер, 01 листопада 2012 00:00

Відеореєстратор окупився за півроку

Навесні 2011-го киянин Руслан Євдокімов потрапив в аварію на своєму легковику "Шкода Фабія".

— Їду собі Південним мостом. Раптом підрізає мене дівка на позашлаховику. Я не встиг загальмувати, влетів їй у бампер. Приїхали даїшники. Дівка стала розказувати, що ніяких маневрів не робила, їхала в моєму ряду. Довести свою правоту я не зміг. Мене оштрафували, — розповідає 35-річний Руслан Євдокімов.

Через місяць водій установив відеореєстратор під лобове скло. Обрав найдешевший за 320 грн. Пристрій фільмує оточення під час руху дорогою. Блок живлення пристрою під'єднав до гнізда підкурювача. Після запуску двигуна реєстратор вмикається. Він записує 2-хвилинні ролики на карту пам'яті. Коли вона заповнюється, видаляє найстаріші записи.

Руслан вмикає відеореєстратор щодня. На ніч знімає, щоб не викрали на стоянці. Два місяці тому ввечері його зупинили інспектори. Водій нібито обігнав автобус на перехресті.

— Я обганяв перед перехрестям. Але довести це записом не зміг, бо мій реєстратор не має екрана. Можна показати відео на ноутбуку, але його в мене не було із собою. Вони оформили протокол.

Запис переглянув удома. На нічній зйомці було складно розгледіти знаки, багато відблисків фар зустрічних машин.

— У темряві дешевий відеореєстратор слабко знімає. Треба брати ті, що мають інфрачервону підсвітку.

40-річний Олександр Чернецький із київського житломасиву Виноградар їздить позашляховиком "Чері Тіґґо". Півроку тому встановив відеореєстратор з інфрачервоною підсвіткою за 800 грн. Використовує записи в суперечках із ДАІ.

— Він мене вже чотири рази врятував від незаслужених штрафів. Даїшники строчили протоколи то на 270 гривень, то на 340. Наприклад, писали, що поворот був заборонений. Я показую відео. На стовпі немає заборонного знака. Виявилося, колись він був, та його вкрали. Даїшники вибачилися й відпустили. Так що витрати окупилися. Правда, кріплення камери незручне.

Аварійний запис захищають від стирання

Запис відеореєстратора допоможе в суді після аварії, запевняє Олексій Синельниченко, старший продавець магазину "База автозвуку" на вул. Вадима Гетьмана у столиці. Радить, як обрати пристрій.

— Недорогі, за 300-500 гривень, записують у форматі AVI. На відео не вдасться прочитати номери машини, що їде за 10-12 метрів попереду, — каже Олексій Синельниченко, 29 років. —  Беріть відеореєстратор з інфрачервоною підсвіткою, щоб записував чітке зображення вночі.

Радить реєстратори ціною від 1 тис. грн, вони знімають чіткіше. У них вбудовують GPS-модуль, який визначає швидкість і місцезнаходження машини. Також ставлять G-сенсор. Він спрацьовує при різких маневрах, ударі, перекиданні. Зняті в таких ситуаціях ролики зберігає окремо, щоб випадково не стерти із пам'яті.

Найдорожчі моделі мають кілька камер. Сигнал від них надходить до блоку управління.

— Для всіх відеореєстраторів найкраще купувати карти пам'яті 10-го класу. Такі найшвидше записують, без затримок на 1-2 секунди. Ці секунди можуть стати вирішальними в аварійній ситуації.

 

Зараз ви читаєте новину «Відеореєстратор окупився за півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі