середа, 13 лютого 2008 18:06

Страховики платять відшкодування за чужу розбиту машину

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Перед видачею поліса ОСЦПВ працівник страхової компанії ”Українська страхова група” перевіряє технічний стан і фотографує ”Хюндай Туксон” киянина Віталія Бабанюка (позаду). Для цього Віталій приїхав до офісу компанії на вул. Федорова
Перед видачею поліса ОСЦПВ працівник страхової компанії ”Українська страхова група” перевіряє технічний стан і фотографує ”Хюндай Туксон” киянина Віталія Бабанюка (позаду). Для цього Віталій приїхав до офісу компанії на вул. Федорова

Три роки тому для власників авто запровадили обов"язкове страхування цивільної відповідальності — ОСЦПВ. Поліс стане у пригоді винуватцям аварій. Відшкодування за чужу побиту машину або травмування пішохода виплатить страхова компанія.

За даними Державтоінспекції, за один день, 11 лютого, в Україні сталося 584 ДТП. Поранено 113 осіб, десятеро загинули. Тому оформити поліс варто, запевняють страховики. Найбільша сума, яку вони відшкодують за пошкодження чужої машини, — 25 тис. грн. Якщо ж постраждав пасажир, водій або пішохід — до 51 тис. грн. При цьому розмір безумовної франшизи становить 500 грн. Франшиза — це сума, яку водій має сплатити потерпілому своїми грошима. Застраховану машину легко впізнати.

— У липні 2007-го Моторне страхове бюро запровадило жовто-зелений талон-стікер, який клеять на лобове скло авто, — каже заступник голови правління компанії "Українська страхова група" Геннадій Мисник, 34 роки. — Він означає, що у водія є поліс цивільної відповідальності.

Вираховуючи вартість страхового поліса, компанії беруть до уваги шість показників. У першу чергу зважають на досвід водія, тип машини, об"єм її двигуна та населеність міста. Що більше воно, то частіше в ньому трапляються аварії. Найбільше їх скоюють недосвідчені водії. Приміром, поліс ОСЦПВ у страховій компанії "Країна" коштуватиме 372 грн для киянина з водійським стажем менше року. Якщо стаж перевищує 10 років — 279,4 грн.

Киянинові Віталію Бабанюку, 24 роки, поліс обійшовся у 542,5 грн. На новому джипі "Хюндай Туксон" із двигуном на 2 л їздить із листопада 2007-го. Застрахував його в "Українській страховій групі".

— Я їжджу переважно по Києву, — пояснює. — Довіреність на керування має й моя дружина. У неї всього рік водійського стажу. Тому для обрахунку вартості взяли саме його.

Перед оформленням угоди страховий агент перевірив справність машини.

Нині страховку мають не більше третини водіїв. За відсутність полісу цивільної відповідальності даїшники мають право брати штраф до 17 грн. Суму обіцяють підвищити. Поки що наявність страховки перевіряють у разі ДТП, грубого порушення правил руху та під час планового техогляду.

Несумлінні страховики можуть відмовити у виплатах.

— Обираючи страхову компанію, порівняйте співвідношення зібраних страхових платежів і виплат, — радить Геннадій Мисник. — Нормальним показником вважають 20–50 відсотків витрат на виплати. Малоймовірно отримати відшкодування, якщо показник виплати нижче 20 процентів. Виплати вище 50 процентів говорять про загрозу втрати компанією фінансової стабільності.

Дані про виплати є в офіційних фінансових звітах страхової компанії. Їх готують щороку для податківців та Держкомфінпослуг. Показувати їх повинні кожному клієту.

Більшість страхових компаній відшкодовують збитки в будь-якому випадку, запевняє Мисник. Але потім можуть подати на застрахованого водія до суду, щоб той повернув їм усю суму. Наприклад, якщо водій керував машиною п"яним або був під упливом наркотиків чи дурманних речовин. Тому застрахований не повинен покидати місце аварії або відмовлятися від медичної перевірки.

Водієві також доведеться відшкодувати страховикам збитки, якщо ДТП сталося через несправність машини. Або якщо він не повідомив їм про аварію протягом трьох робочих днів.

Як обраховують Річну вартість поліса цивільної відповідальності для легковика


 об"єм двигуна, куб. см  скільки осіб керує
 стаж, років*  ціна поліса, грн

Київ
 ціна поліса, грн

міста з населенням 100–500 тис.
 1500  1  15  279,39  149,01
 1800  1  15  369,90  197,28
 1800  3  5  493,20  219,20


* враховують найменший стаж з усіх водіїв, що керуватимуть автомобілем

дані: "Українська страхова група"

Зараз ви читаєте новину «Страховики платять відшкодування за чужу розбиту машину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі