четвер, 24 червня 2010 03:00

На море Дмитро Баєв їде житловим автофургоном

Дмитро Баєв має кемпер — житловий автофургон. Разом із дружиною Аллою працює і живе у Польщі. У відпустках подорожують Європою. У червні сім"я приїхала до Києва.

— Почали з того, що років дев"ять тому захотіли повезти дітей у Крим. Взяв напрокат півторатонний спальний причеп, — розповідає 39-річний Дмитро. — У мене тоді був "Хюндай Елантра". Причепив вагончик — і гайда. У машині я, дружина, діти і собака. Проїхали із Кракова через Київ, Дніпропетровськ до Криму і назад. Це більше 4 тисяч кілометрів.

Три роки тому подружжя придбало "Еура Мобіль". Житловий автофургон на базі мікроавтобуса "Фіат Дукато" виготовлений у Німеччині.

Срібляста машина стоїть неподалік станції метро. Дмитро підводить до авто з польськими номерами. Воно має великий передній бампер.

Дмитро відсуває бічні двері. Видніється салон. Він об"єднує кухню, вітальню та їдальню. За розкладним столом можуть сидіти четверо. На ніч стіл і крісла трансформуються на двоспальне ліжко. Фургон утеплений, в ньому можна жити взимку. Є система контролю температури, водонагрівачі. Через прохід — кухонна стійка. У ній є мийка та холодильник. Він працює від мережі 220В, 12В і на газові. На столику — газова плита. Балон — в окремому відсіку.

— На морі в машині ночуємо разом із дітьми. Дід із бабою теж їдуть. Для них беру напрокат житловий автопричеп. Чіпляю до своєї машини. Щоб їздити так, треба мати категорію Е.

— Беручи кемпер із прокату, звертайте увагу на відгуки про фірму та різні моделі вагончиків, — радить Дмитро. Причеп може текти у дощ. Можуть не працювати насоси, бойлер чи електрообладнання. Хоча в Україні вибір автофургонів поки невеликий.

Витрати напрокат фургона співмірні з витратами на звичайне курортне житло, підрахували Баєви.

— Зате ми можемо зупинитися в гарному місці, де чисте море і немає юрмищ. По дорозі на екскурсію десь заїдемо, — каже Дмитро.

За 10 днів подорожі без оренди причепа родина витратить 6 тис. грн. В прокаті за автофургон або причеп треба внести грошову заставу. Також купують автостраховку. В Україні машини позичають водіям не молодшим ніж 25 років.

Ночувати можна на стоянках для фур

Узяти напрокат  автофургон або причеп-караван можна у Києві, Дніпропетровську, Харкові, Полтаві та Ужгороді. Облаштованих кемпінгів європейського зразка в Україні не більше як чотири. Проте, відзначають автомандрівники, зупинитися в нас можна де завгодно — біля озера, річки, в лісі. Тоді як у Європі місце зупинки для таборування суворо визначене. Його, як правило, й називають кемпінгом.

Під час ночівлі в автофургоні в Україні особливо переживати за безпеку не варто, зауважують досвідчені мандрівники. Небезпека таких подорожей рівноцінна наметовим походам. На трасі цілком безпечно можна ночувати на стоянках для фур.

Зараз ви читаєте новину «На море Дмитро Баєв їде житловим автофургоном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі