понеділок, 23 липня 2012 12:22

Солярій і відпочинок в екзотичних країнах можуть бути смертельно небезпечні

Солярій і відпочинок в екзотичних країнах можуть бути  смертельно небезпечні

Зараз люди частіше хворіють на рак шкіри. Більшість - після 45-50 років, каже столичний лікар-дерматолог, онколог Богдан Литвиненко, 32 роки. Це пов'язано з тим, що вони частіше ходять у солярії та їздять на курорти.

- Люди мають вищий рівень життя, подорожують в екзотичні країни і отримують дозу ультрафіолету, до якої їхня шкіра не пристосована. Організм накопичує його. Коли "чаша переповнена", клітини шкіри перероджуються. Ми можемо з'їздити на море, а через 20-30 років мати меланому.

Лікар категорично не рекомендує засмагати в солярії. Там використовують лампи, потужність яких перевищує сонячну у кілька разів.

- Лампи випромінюють ультрафіолет спектру А. Він проникає у глибокі шари шкіри і веде до утворення родимок, які можуть переродитися у рак. Шкіра старіє. Навіть якщо не буде раку, юні дівчата, які ходять у солярій, "позичають" свою красу. Через 20 років їхня шкіра буде гірша по структурі, зморщена. У  багатьох країнах Європи і світу солярій для підлітків до 18 років заборонений. Ще у 2009 році ВОЗ віднесла штучний ультрафіолет до канцерогенів.

На сонці бажано перебувати до 10.00 і після 16.00. Тоді тип ультрафіолетових променів безпечний для шкіри. З 10-ї по 16-ту годину - використовувати сонцезахисні креми. Надмірний ультрафіолет може спровокувати утворення злоякісних клітин у звичайних родимках. Дітям до трьох років взагалі не треба бувати на відкритому сонці. В них ще не сформувалася повноцінна система захисту організму.

- Щоб організм виробив добову дозу вітаміну Д, і дитині, і дорослому достатньо 15-хвилинної прогулянки з відкритим обличчям і долонями. Спеціально виставляти дитину на сонце, як роблять на морі деякі мами, не можна.

Для ранньої діагностики меланоми використовують дерматоскопію. Спеціальний датчик підносять до родимки або іншого новоутворення. Він просвічує її і збільшує до десяти разів. Лікарі бачать, чи є небезпека меланоми. Її ознаки - родимка асиметрична, має нерівні краї, нерівномірно забарвлена і швидко росте. Меланома прогресує від кількох місяців до кількох років. Інколи через три місяці він появи перших ознак може бути пізно. Людям з групи ризику варто обстежуватися кожні півроку. Це люди зі світлою шкірою, які швидко "згоряють" на сонці, а також ті, які мають багато родимок.

Якщо меланому виявили на першій стадії, її можна вилікувати повністю, вирізавши пухлину. На другій, коли вона має товщину 4 мм, але ще не пустила метастазів, — її видаляють, а людину додатково лікують. Пацієнти живуть довго і мають шанси одужати. На третій і четвертій стадіях, коли вже пішли метастази у лімфовузли та інші органи — лікарі лише трохи продовжують життя хворого хіміотерапією, інтерфероном, імунотерапією. Через п'ять років залишаються живими менше половини з них.

Зараз ви читаєте новину «Солярій і відпочинок в екзотичних країнах можуть бути смертельно небезпечні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі