вівторок, 27 листопада 2012 10:48

Емульгатори сприяють поліпшенню розумової діяльності

Емульгатори сприяють поліпшенню розумової діяльності
Фото: bonappetit.com.ua

Чим небезпечна соя і в чому корисність харчових добавок Gazeta.uaa розповіла столичний науковець Ангеліна Стрикова.

Чим небезпечні харчові добавки?

В принципі вони безпечні, бо більшість з них виконують технологічні функції. Наприклад, розрихлювач, без якого будь-яка випічка неможлива, робить тісто м'яким та пухким. Взагалі всі харчові добавки, які можуть нанести шкоду людині, мають обмеження. Але є добавки, в яких нема ліміту і їх можна використовувати в будь-якій кількості, яка необхідна для отримання технологічного процесу. Наприклад, лимонна кислота або харчова сода, яку всі використовують вдома. Сода навіть міститься в продуктах дитячого харчування до одного року. Вона має свій код і на маркуванні різних виробників позначається або як сода харчова або розрихлювач Е500.

А що стосується емульгаторів, консервантів та стабілізаторів?

Емульгатор або лецетин, це натуральний продукт, який продається навіть в аптеках. Його часто вживають для підтримання організму, бо в складі є фосфальбіди, які сприяють поліпшенню розумової діяльності. Консерванти подовжують термін зберігання продукту. З їх допомогою припиняється розвиток мікрофлори і зміна мікробіологічних показників. Зазвичай, їх додають до продуктів із великим вмістом вологи. В кондитерці консерванти містяться в желе та джемах. А от в дитячих продуктах, наприклад, їх не повинно бути.

А от стабілізатор дозволяє отримати однорідну структуру продукту. Зазвичай, його використовують в начинках. Якщо на пакуванні написано, що начинка містить ароматизатор полуниці, то це вже не полунична начинка, а добавка.

Що скажете про продукти, які в своєму складі мають сою?

Соя - натуральний продукт. Але тут інший бік: якщо соя є в складі м'ясного продукту, то це вже м'ясовмісний продукт і ми платимо не за м'ясо, а за сою. В м'ясному продукті має бути більше 50% м'яса. Я, коли купую ковбасу, беру тільки ту, що вироблена за державним стандартом - ДСТУ. Не раджу брати, коли написано "за технічними умовами виробника", бо ніхто не знає що це за умови. Ніколи не куплю ковбасу за 18 чи 35 грн, бо тільки кілограм м'яса коштує від 50.

А ГМО?

Шкідливий вплив ГМО на здоров'я людини можна буде оцінити через 50 років. А зараз, поки такий вплив не доведений, ГМО в продуктах треба обмежувати і попереджати про це споживача. От, наприклад, англійські вчені назвали шість синтетичних барвників, які впливають на активність дітей і викликають гіперактивність. Але добавки не заборонили, а стали позначати на пакуванні, що продукт містить барвник такий-то, який може викликати гіперактивність у дітей.

Хоч всі продукти харчування в Україні маркують, мовляв не містять ГМО, у звітах Держспоживстандарту написано, що ГМО виявляють в м'ясній категорії. Думаю, це через сою. Бо зазвичай ГМО містять посівні культури: соя, кукурудза, столові буряки, пшениця, томати, рис.

В чому шкідливість пальмової олії?

Пальмову олію можна використовувати для смаження. Вона не так швидко стає гіркою, як соняшникова. Але в молочних продуктах, згущенці чи сирах, пальмової олії бути не повинно. Згущенка - згущений молочний продукт і, якщо вона містить пальмову олію, то це вже фальсифікат чи молоковмісний продукт. А масло, якщо містить рослинний жир або олію, - це спред.

 

Зараз ви читаєте новину «Емульгатори сприяють поліпшенню розумової діяльності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі