четвер, 30 вересня 2010 16:49

Натуральний хліб зберігається не більш як три доби

Понад 900 кг хлібопекарських виробів чотирьох виробників перевірили фахівці держпідприємства "Полтавастандартметрологія".

— Порушення виявили лише на приватному підприємстві "Ареал" із селища Степне Полтавського району, — розповідає Лариса Щур із відділу держнагляду "Полтавастандартметрології". — На столовому подовому хлібові не було відповідного маркування. На етикетці батону "Підмосковний" також не були вказані всі складники. На смак він не відповідав вимогам.

На підприємствах "Полтавський хлібзавод "Південний", "Миргордський хлібзавод", "Полтавський хлібокомбінат" — торгова марка "Живий хліб" — порушень не виявили.

— Мабуть, через те, що попередили їх про перевірку за 10 днів, як того вимагає законодавство, — припускає Лариса Сергіївна. — От вони і спекли партію хліба як належить.

Фахівці пояснюють, при випічці хліба можуть використовувати хімічні поліпшувачі смаку. Це кислота, яка продовжує термін зберігання тіста, емульгатори, розпушувачі. Через накопичення такої хімії в організмі можуть виникати онкохвороби. Якщо на маркуванні вказана наявність консервантів — він уже не натуральний. Якщо хлібина продається без етикетки, інформаційний листок про його склад повинен бути в продавця. Якщо термін продажу хліба понад чотири доби, при його випічці застосовували консерванти. Хліб крихкий — це розпушувачі. Коли хліб сохне, а не пліснявіє — у ньому є штучні антиоксиданти.

На Полтавщину також завозять хліб харківського виробника — підприємства "Кулиничі".

— Люди нарікають на смак цього хліба, — кажуть у "Харківстандартметрології". — Перевіряли його торік. Усі показники в нормі, претензії висувати не маємо права. Лишень у серпні в батоні один чоловік знайшов мурах, але вони потрапили туди не на підприємстві.

У Полтавській міській санепідемстанції кажуть, претензій до якості хліба городяни не висувають. Сторонніх предметів у буханцях не знаходили.

Зараз ви читаєте новину «Натуральний хліб зберігається не більш як три доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі