четвер, 22 березня 2012 16:50

Дешевий бюстгальтер може викликати цілий "букет" хвороб

Не так давно виповнилось 100 років відтоді, як придумали бюстгальтер – однак медики ще й досі хвилюються за 80% жінок, які неправильно його обирають. У чому ж небезпека невід'ємної нині деталі жіночого туалету, кореспондент Gazeta.ua поцікавився у лікаря-мамолога Аліни Демидової.

Пані Аліно, чи справді бюстгальтер може викликати різні хвороби?

Так, але тільки неправильно підібраний. Якщо жінка постійно затягує бретелі бюстгальтера, а після того, як його знімає, на тілі залишаються сліди від бретель – це перші ознаки того, що бюстгальтер підібраний неправильно. Тісна нижня білизна може викликати сухість шкіри грудей, що спричиняє запалення аж до невеликих трофічних виразок та порушення чутливості грудей, болю в шийному, грудному відділі хребта та плечах. Бретелі, що сильно врізаються в шкіру, часто спричиняють оніміння рук. Крім того, затісні бюстгальтери провокують застій крові в грудях, що з часом може призвести до зменшення кількості молока при кормлінні, дифузної мастопатії і навіть раку.

Як правильно визначити розмір бюстгальтера?

Якщо жінка знає, який розмір бюстгальтера їй потрібен – вона все одно повинна перед покупкою його поміряти. А визначити розмір, який зазвичай складається із цифри та літери, дуже просто: потрібно виміряти обхват під грудьми – це і буде цифра, а щоб вирахувати літеру, а точніше, об'єм чашок, потрібно виміряти груди по найвипуклішим точкам і від цієї цифри відняти обхват під грудьми, отримана різниця і визначить літеру. Наприклад, якщо різниця складає 12-13 см – „А", 14-15 см – „В", 16-17 см – С, 18-19 см – D, 20-21 см – DD.

На що ще потрібно звертати увагу, обираючи бюстгальтер?

Під час примірки спробуйте опустити одне плече – якщо бретелька впала – категоричне "ні" цьому бюстгальтеру. Крім того, груди повинні повністю заповнювати чашку, а між спиною і задньою лямкою повинно проходити два пальці, але не більше. Дуже важливо, щоб бюстгальтер був із натуральної тканини і не фарбував шкіру. Це можна легко перевірити: взяти серветку, змочити кінчик і потерти по бюстгальтеру – якщо серветка не пофарбувалася – значить можна купувати. Варто також звернути увагу на шви: вони мають бути ретельно обробленими, не колоти, не терти шкіру.

Чи існують якісь особливості вибору бюстгальтера для грудей різних розмірів?

Роль бюстгальтера, насамперед, полягає у підтримці грудей. Тож, для грудей великих розмірів варто обирати бюстгальтер із широкими бретелями і поясом, щоб вони могли "тримати" груди. Також варто купувати бюстгальтери зі щільних тканин, а не мереживні. Якщо ж говорити про бюстгальтери 1-2 розмірів, то краще обирати навпаки мереживні на тонких бретелях.

Може, краще відмовитися від бюстгальтера, якщо через нього може бути цілий "букет хвороб"?

Часто вчені, порівнюючи рівень захворювання на рак грудей у різних країнах світу, роблять акцент на тому, що африканки не носять бюстгальтерів і через те практично не хворіють на рак. Однак цілковита відмова від бюстгальтера може спричинити травми грудей, їх деформацію та розтяжки. Та все ж не варто носити бюстгальтер більше 12 годин на добу, особливо з "кісточками" чи "каркасом". Тому після роботи краще зняти бюстгальтер, прийняти душ, щоб груди відпочили й, головне, не спати у бюстгальтері, адже він може спричинити порушення кровообігу й у майбутньому спровокувати хвороби грудей. І, насамкінець, ще одна порада: не женіться за дешевою нижньою білизною: краще купити один бюстгальтер після ретельної примірки в салоні, ніж два-три дешевих, не міряючи, у переході метро.

Зараз ви читаєте новину «Дешевий бюстгальтер може викликати цілий "букет" хвороб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі