четвер, 15 листопада 2012 10:39

Щоб довго жити, треба працювати після пенсії

Щоб довго жити, треба працювати після пенсії
Фото: forum.mamusi.org.ua

"Якщо здоров'я дозволяє, треба працювати після пенсії, - каже директор столичного Інституту геронтології професор Владислав Безруков. - Коли у людині зайняті руки і мозок - це збільшує тривалість здорового життя. Є дослідження, які свідчать, що у письменників, інженерів, наукових працівників хвороба Альцгеймера розвивається на два-три роки пізніше. Я днями був на міжнародній конференції у Відні з проблем старіння. Одним з її рішень було скасувати обов'язковий вік уходу на пенсію, зробити його гнучким. Треба дозволити людям працювати доти, доки можуть і хочуть."

На думку лікаря, людей також слід заохочувати якомога довше залишатися на робочому місці. Звичайно, враховуючи стан здоров'я і матеріальне забезпечення цих людей.

"Якщо в наших пенсіонерів не вистачає на молоко, м'ясо, рибу, і вони працюють тільки для того, щоб прохарчуватися, то треба подумати і про здоров'я. Якщо немає сили працювати на старому місці, варто пройти перепідготовку, освоїти новий вид діяльності."

Здоров'я і тривалість життя залежать від способу життя - на 40%, на 20% - від умов і навколишнього середовища, на 15-20% - від генетичної спадковості, каже він.

"Від медицини наше здоров'я залежить всього на 10%. Якщо не займатися профілактикою і не дбати про себе, а розраховувати на державу - це буде неправильно. Але у всьому має бути міра. В нашому інституті проводили експерименти і встановили, що серцеві хворі, які займаються легким бігом або швидкою ходьбою, живуть довше, але лише до певного прискорення серцевого ритму. Відомі випадки, коли літні люди падали з інфарктом або інсультом саме під час бігу", - зазначає лікар.

Він також наголошує, що оптимісти живуть довше.

"Чоловіки у сімейних парах живуть довше на півтора-два роки. Для чоловіків це краще, а для жінок - гірше. Якщо в сім'ї чвари - це погане середовище для довгого і щасливого життя. Треба насолоджуватися тим, що відбувається навколо вас, і не звертати уваги на негативне. Наші експерименти показали, що при тривалому подразненні зони мозку, яка відповідає за позитивні емоції, тварини жили на 10% довше.

Люди мають насолоджуватися спілкуванням і тим, що вони можуть щось зробити чи для сім'ї, чи для суспільства."

 

Зараз ви читаєте новину «Щоб довго жити, треба працювати після пенсії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі