вівторок, 26 березня 2013 13:18

15-річна вінничанка показала колекцію власних суконь
9

Фото: Фото: Вікторія Марценюк

21 лютого вінницький дизайнер 15-річна Анна Криня показала другу колекцію під назвою "Гламу-у-у-р". Презентувала дев'ять моделей у тигровому, леопардовому та чорному забарвленях. Струнка, чорнява із сором'язливою усмішкою зустрічає у студії моди "Оксамит" місцевого палацу дітей та юнацтва. У два ряди стоять швейні машинки. В кутку біля дзеркала розвішані сукні.

З чого почалось твоє захоплення модою?

- Мама сама привела мене у гурток шиття, тоді мені було 12 років. Торік вчителька Лариса Мирославівна підштовхнула мене до створеня власноЇ колекціїї. Саме був конкурс "Фєерія моди - 2012". Першою була колекцію "Скул-тайм", це шкільна форма майбутнього - те, що зараз діти не носять, але можуть носити в майбутньому. Такі речі я б хотіла носити до школи.

У такому юному віці ти маєш уже дві колекціїї. Ти вважаєш це своїм покликанням?

- Так. Я хочу стати відомим дизайнером. Мати своє ательє, шити одяг для заможніх людей. І для простих теж.

Твої колекції різні за стилями перша — одяг шкільної форми майбутнього, друга — у кошачому стилі. Ти вже визначилася в якому напрямку працюватимеш далі?

- Хочу попрацювати в різних стилях. Це буде цікаво для глядачів і для мене. В першій колекції були спідниці, сарафани, брюки у фіолетовому, чорному, білому та сірому кольорах. У другій - облягаючі, святкові сукні - у тигрово-леопардовому та чорному. Ще я навожу на тканинах малюнок фарбами, щоб вони виглядали яскравіше.

У тебе вже є покупці?

- Немає, бо я ще тільки починаю. Поки мої постійні клієнти мама і 10-річна сестричка. Сестрі пошила шкільну форму. Вона в неї в школі бордового кольору, а таку на ринку важко знайти. І до того ж в неї фігура нестандартна - висока і худесенька. Тому я їй пошила сарафан і рюкзачок. Ще піджачок і штанішки. Все бордового кольору із вельвету. А мамі пошила літній сарафан із трикотажу вишневого кольору. Акцент робила на груди, бо вони в неї гарні. Двохшаровий ліф, широкий пояс, прикрасила камінчиками. Низ - у широку складку, сонце-кльош. Їй так сподобалось, що вона поросила такий ж у фіолетовому кольорі.

Хто з відомих дизайнерів подобається і чим?

- Коко Шанель, бо придумала корсети. Вони підкреслюєть фігуру дівчат, роблять їх більш жіночними. Теж думаю створити колекцію суконь із корсетами.

Ти носиш одяг той, що сама собі створюєш?

- Деякі речі із колекцій. Із першої сірий костюм у школу - капрі і жилет. Із другої - тигровий сарафан вдягала на святкування цього Нового року вдома. Минулого року на випускний пошила собі плаття - із рожевого атласу, з рюшами. Довжина до коліна, відкритий верх. Дуже всім сподобалось, розпитували, де взяла. Бо в однокласниць сукні були простіші, а вмене яскрава, оригінальна і такої нема в жодному магазині.

Хто або що надихає на створення колекцій?

- Власна фантазія. Ще щось вчителька підказує. Постійно дивлюсь покази мод. Дуже люблю тварин, якось дивилася передачу про тигрів, леопардів та всяких кішечок і вирішила із таким же забарвленями зробити другу колекцію. В ній я відобразила справжню сутність жінки — вона може бути строга, як пантера, хижа, як тигриця. І може бути лагідна як кішечка.

Що буде актуальним в сезоні весна-літо 2013?

- Модними будуть тигрові та леопардові забарвленя. Бачила, що відомі дизайнери теж показували моделі з такими малюнками. Ще однотонні - чорний, коричневий, сірий. Піджаки відходять, модні блузочки, маєчки з різними нашивками. Брюки актуальні від бедра кльош, класичні прямі - для ділового стилю. Ще сукні по фігурі, сарафанчики. Не раджу брати все лепардове чи тигрове. Якщо сукня такого забарвлення, то сумка і туфлі однотонні. Або такого ж забарвлення кофтина, то брюки чорні чи коричневі.

Чи потрібно підбирати одяг в залежності від особливостей фігури?

- Обов'язково. Я коли розроблю модель для когось зразу бачу плюси, які треба підкреслити і мінуси, які слід приховати. Тигрові в лінію візуально повнять, краще взяти леопардовий або однотонний колір. Дуже худеньким навпаки треба, наприклад сарафани з рюшами, вони будуть розширяти.

Подружки просять поради щодо того, що вдягти?

- Так, інколи просять щось поносити із колекції. Брали у мене чорні облягаючі сукні і з велюру, фоткатись на віньєтку. От на день святого Валентина була дискотека у школі, подружка просила підібрати їй сукню. Ми вибрали синю по фігурі із її гардеробу.

Тебе вважають наймоднішою дівчиною у школі?

- Думаю, так. Мене поважають однокласники, підтримують. Приходять на покази. Вміти шити оригінальні речі, мати смак це стильно та гарно. І для себе можу пошити одяг, який забажаю, це цінується.

Скільки часу витрачаєш на створення колекції?

- Останню із дев'яти моделей пошила дуже швидко за два місяці. Витратила 15 метрів тканини. Раніше могла шити тільки в майстерні. Відколи батьки на останній день народження, в листопаді, подарували швейну машинку, то можу і вдома працювати.

Про що ти мрієш?

- Хочу стати відомим дизанером, зробити якийсь переворот в світі моди, типу Коко Шанель. Подобається, що вона і досі лишається популярною. Ще хочу зробити вишиті сорочки, їх сама буду вишивати. І якусь фантазійну колекцію, якої ще не було ні в кого. Що саме це буде - поки не придумала.

Зараз ви читаєте новину «15-річна вінничанка показала колекцію власних суконь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі