середа, 21 вересня 2011 11:54
Анатолій Гриценко
Анатолій Гриценко
Народний депутат від НУ-НС, лідер партії "Громадянська позиція", екс-міністр оборони

Янукович з тарганами у голові залишає Україну без гострих багнетів

Парламентська більшість проштовхнула президентський закон про скорочення чисельності Збройних Сил України на 8 тис. чоловік. Я ставлюсь до цього рішення вкрай негативно, тому голосував проти. Вважаю, що воно абсолютно неправильне і шкідливе, якщо ми говоримо про безпеку і захист нашої держави.

Таку ж позицію підтримує Комітет ВР з питань національної безпеки та оборони, який я очолюю. Які аргументи?

По-перше, відсутність у команди президента будь-якого бачення напрямків розвитку Збройних Сил. За півтора роки влади Януковича не ухвалено жодного програмного документа, який би визначав орієнтири розвитку армії хоча б на будь-який період. Такої ситуації ще не було в Україні за 20 років її незалежності.

15 травня Янукович підписує закон, в якому він запропонував збільшити чисельність армії, а вже через місяць - 15 червня - його команда ініціює питання про зменшення чисельності ЗСУ. Це говорить про те, що у них не логіка і розум, а таргани у головах, оскільки вони пропонують протилежні рішення.

По-друге, Янукович провів закон, в якому визначено, що Україна має позаблоковий статус. Це означає, що у питанні оборони країни ми будемо спиратись лише на власну армію. В України не буде союзників. А це логічно підштовхує до того, що армію необхідно збільшувати, зміцнювати і, як мінімум, вдвічі-втричі підвищувати розмір військового бюджету. Але нічого цього не робиться.

По-третє, усі три "військові" укази Януковича за минулий рік не виконані. Згідно їх, слід було розробити воєнну доктрину, нову програму розвитку Збройних Сил, нову програму розвитку військової техніки - їх немає дотепер. Таким чином, з точки зору розвитку армії втрачено не лише 2010 та 2011 роки, а й буде втрачено 2012 рік, оскільки держбюджет на наступний рік уже внесений до ВР за відсутності у ньому будь-яких з цих програм.

По-четверте, можна теоретично зменшувати чисельність ЗСУ, і це не впливатиме на боєздатність армії за умови, якщо інші складові боєздатності підвищуються. Йдеться про постачання нової техніки та зброї, високий темп бойової підготовки, високий моральний дух особового складу та офіцерського корпусу, соціальний захист людей в погонах. Це все зводиться до нуля. Ми бачимо, як учасники бойових дій - афганці - штурмують ВР, бо влада хоче ударити по їхнім пільгам.

Отже, висновок простий: за цих умов йти на скорочення української армії категорично не можна. Я рекомендував парламенту відправити законодавчу ініціативу глави держави на доопрацювання. Але Янукович дав команду, і Чечетов підняв руку...

Зараз ви читаєте новину «Янукович з тарганами у голові залишає Україну без гострих багнетів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі