вівторок, 29 січня 2013 12:44
Анатолій Гриценко
Анатолій Гриценко
Народний депутат від НУ-НС, лідер партії "Громадянська позиція", екс-міністр оборони

Чому потрібно ліквідувати податкову міліцію?

Депутат Верховної Ради Анатолій Гриценко пропонує парламенту ліквідувати податкову міліцію. Про це йдеться в законопроекті № 2083, зареєстрованому у парламенті 23 січня.

Так звана податкова міліція себе повністю дискредитувала і своєю діяльністю тільки мордує бізнес в Україні. Як тотально дискредитована структура, вона має бути ліквідована. Ця структура абсолютно нелогічна. Таким хибним шляхом Україна йти не може.

По-перше, ця структура є надлишковою та непотрібною. Її у нас не було, її у нас не має бути, як і немає у більшості країн світу. Податкова міліція була утворена у складі Державної податкової служби, пізніше адміністрації, а тепер вже Міністерства доходів і зборів. Тобто, у структурі створена своя кишенькова міліція, яка, згідно із законом, мала б протидіяти правопорушенням у сфері податкового законодавства. Але якщо йти за такою логікою, тоді у складі Антимонопольного комітету треба створити свою кишенькову антимонопольну міліцію, яка б протидіяла правопорушенням у сфері антимонопольної діяльності, а їх там не менше. У Держкомземі — свою земельну міліцію. І так можна довести справу до маразму.

Як на мене, треба зробити так, як це було раніше: щоб питання, якими зараз займається податкова міліція, були під керуванням Міністерства внутрішніх справ і СБУ. Це, наприклад, питання розслідування правопорушень, що стосуються державних чиновників. Таке передбачено законом.

По-друге, ця структура налічує 10 тисяч осіб — у формі, зі зброєю і дуже високими посадовими окладами. Там є понад 20 генеральських посад, найвища категорія — генерал-полковник. Навіщо нам така структура? Вона нікому непотрібна. Вона споживає практично 1,5 млрд бюджетних коштів.

Чим вона звітує про свою діяльність? Вони кожного року порушують приблизно 5 тисяч кримінальних і оперативно-розшукових справ. Нагадаю, що оперативно-розшукова справа, це коли підприємець не знає, що його записують на відео, проводять приховані обшуки, слідкують, у тому числі, що людина робить у спальні. Так от із тих 5 тисяч кримінальних та оперативно-розшукових справ до суду доходить максимум 10, а лягає в основу судових рішень взагалі 2-3 справи. А решта, як пошепки говорять підприємці, — це чистий шантаж. Відкупилися — і все.

Кращі фахівці, які зараз працюють у податковій службі, які не заплямували себе порушенням закону чи хабарництвом, можуть піти працювати у відповідні підрозділи та СБУ. Але більша частина з них, які себе дискредитували, очевидно, мають бути звільнені. Від того економіка лише виграє. Та й підвищиться загалом довіра людей до правоохоронних органів.

Крім того, таким чином зменшиться і фіскальний тиск на підприємців, і загалом самі правопорушення у цій сфері. До мене зверталися підприємці, які працюють у Києві, і розповідають, що їх заарештовують, привозять у СІЗО, і по півроку там тримають навіть без допитів. А це вже взагалі спотворення прав людей. Це треба зупинити.

Якщо 10 тисяч людей перестануть грабувати бізнес, то це зменшить рівень корупції, хоча в цілому проблему не вирішить. Адже для цього необхідно починати зі зміни влади. Тому я пропоную такі системні зміни, які і при Януковичі, і після нього будуть позитивно впливати на бізнес. Не має кожна цивільна державна структура створювати свою кишенькову міліцію. Хоча б один цей аргумент має бути врахований.

Зараз ви читаєте новину «Чому потрібно ліквідувати податкову міліцію?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі