середа, 10 квітня 2019 11:32

"Думала лише про одне – до Москви": журналістка розповіла про перехід на українську

"Думала лише про одне – до Москви": журналістка розповіла про перехід на українську
Журналістка Яніна Соколова: "Мова – фактор національної безпеки та ідентичності" Фото: Coub

У публічних місцях ми маємо право вимагати обслуговування українською мовою. Про це розповіла журналістка Яніна Соколова у ролику про перехід на українську мову.

"Право на українську у громадських місцях потрібно закріпити законом. Він був прийнятий у першому читанні у жовтні, а потім почалася криза. Депутати, яким "какаяразніца", довго вносили поправки.

Українською я почала розмовляти у 19 років. До того жила у Запоріжжі, розмовляла російською, читала книги, дивилася російські телеканали і слухала російську музику. Все це впливало на мій мозок. Він думав лише про одне – до Москви. Зараз мої 2 дітей говорять українською. Мама у 50 років почала спілкуватися нею. Причина одна – просто захотіла цього.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що заважає прийняти мовний закон

Мова – фактор національної безпеки та ідентичності. Ніколи в житті не зробимо примусове використання української. Вдома кожен вживає будь-яку мову, як звикли. Але дозвольте решті, хто хоче спілкуватися українською, думати нею, виховувати дітей, мати це право. Поважайте його.

Бажання затверджувати мову – це нормально. Мова не є лакмусовим папірцем і не впливає на ставлення до людей. Але я хочу щоб мова стала для мене більш доступною. Давайте закличемо депутатів до виборів проголосувати за мовний закон. Якщо вони це зроблять, то увійдуть в історію", - говорить журналістка.

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет закликав ухвалити закон про державну мову.

"Дорогі браття і сестри, закон про державну мову має для нас дуже велике значення. Без мови нема нації, нема народу. І тому, якщо ми хочемо, щоб в Україні збереглася українська нація та існувала українська держава, — треба зберігати українську мову. Тому сили, які виступали проти України як держави, завжди поневолювали нас через знищення нашої української мови", — заявив він у відеозверненні, опублікованому у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «"Думала лише про одне – до Москви": журналістка розповіла про перехід на українську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі