пʼятниця, 26 квітня 2024 05:30

Вбивця президента: "Передайте моїй матері, що я зробив це для своєї країни"

Вбивця президента: "Передайте моїй матері, що я зробив це для своєї країни"
Вбивцю президента Джона Бута шукала армія і усі американці. Фото: 4brain

На фермі у Вірджинії під час затримання поліцією 26 квітня 1865-го застрелили актора Джона Бута. Два тижні тому він вбив президента США Авраама Лінкольна.

Після обрання юриста, республіканця Авраама Лінкольна президентом вперше у 1860-му, сім південних штатів об'єднались у Конфедеративні Штати Америки. Чотири інших рабовласницьких штати залишились у складі США. Почалася Громадянська війна. Лінкольна вдруге обрали президентом через чотири роки. Війна закінчилась капітуляцією Конфедеративних Штатів Америки. 27-річний актор Джон Бут звинувачує Лінкольна у війні та в усіх бідах Півдня. Вирішує вбити.

14 квітня подружжя Лінкольнів відвідують п'єсу британського драматурга Тома Тейлора. Виставу "Наш американський кузен" у Театрі Форда, що у центрі Вашингтона. Відомий актор безперешкодно того дня заходить в театр. Джон увійшов в ложу, відкрив замок і стає позаду глядачів. В момент найбільшого шуму вистрілює із маленького мідного пістолета в потилицю президенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За примусову працю рабів американців судитимуть

У залі пролунали крики, жінки непритомніли. Кілька людей спробували через сцену видертися в урядову ложу, щоб надати допомогу президенту. Інші кинулися переслідувати вбивцю. Бут вибрався з театру і разом з своїм посіпакою Девідом Херольдом, який тримав напоготові коней, втік. Бут безперешкодно покинув столицю. Поранений Лінкольн помер наступного дня о 7-22 ранку. Ендрю Джонсон став 17-м президентом США.

Бут і Херольд ховалися близько двох тижнів. Вчинок Бута засудили навіть конфедерати Півдня. Вбивцю шукала армія і усі американці. Знайшли на фермі в північній частині штату Віргінія. Поліція оточила, а потім підпалила сарай, в якому і ховався Бут. Він відмовився здатися, чоловіка смертельно поранили в перестрілці. Його останніми словами були: "Передайте моїй матері, що я зробив це для своєї країни". Тіло на військовому кораблі доставили в столицю.

Президент США Авраам Лінкольн (1809-1865) 22 вересня 1862 року оголосив Прокламацію про звільнення негрів-рабів.

Зараз ви читаєте новину «Вбивця президента: "Передайте моїй матері, що я зробив це для своєї країни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі