вівторок, 07 травня 2024 22:53

Заступник генпрокурора мешкає в елітному будинку за понад 18,5 мільйонів - "Схеми"
3

Заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький мешкає у будинку в елітному котеджному містечку "Коник". Ринкова вартість таунхаусу - понад 18,5 млн грн, розповіли "Схеми: корупціях в деталях".
Фото: radiosvoboda.org
Заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький мешкає у будинку в елітному котеджному містечку "Коник". Ринкова вартість таунхаусу - понад 18,5 млн грн, розповіли "Схеми: корупціях в деталях".
Заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький мешкає у будинку в елітному котеджному містечку "Коник". Ринкова вартість таунхаусу - понад 18,5 млн грн, розповіли "Схеми: корупціях в деталях".

Заступник генерального прокурора Дмитро Вербицький мешкає у будинку в елітному котеджному містечку "Коник" в Києві, який його племінник купив за довіреністю від бізнесмена Віктора Павільча за понад два мільйони гривень - що у шість разів менше за його ринкову вартість.

Ринкова ціна такого таунхаусу становить близько $470 тис або понад 18,5 млн грн. Про це повідомили "Схеми: корупція в деталях".

У майновій декларації за минулий рік Вербицький вказав, що з 3 листопада 2023 року орендує будинок площею 155 кв. м.

За даними журналістів, йдеться про двоповерховий таунхаус.

Його власником є бізнесмен Віктор Павільч з Одеської області, де раніше Вербицький працював заступником прокурора області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина важливого СБУшника купила під час війни квартиру за 20+ млн

У жовтні Павільч видав племіннику Вербицького Євгенію довіреність на представництво інтересів, а вже наступного дня, 27 жовтня, Вербицький оформив право власності на таунхаус разом із землею на ім'я Павільча, розповіли журналісти.

Продавцем за договором є Олександра Мараховська, інтереси якої представляє керівниця компанії-засновника "ЗВ Девелопмент" Оксана Яцина. Ця компанія відповідає за забудову котеджного містечка "Коник".

На підписанні угоди був присутній і сам Дмитро Вербицький, повідомили "Схеми".

Сума угоди становила 2,8 млн грн. Це два мільйони гривень за будинок і 800 тис. грн за землю, розповіли.

Ринкова ціна такого таунхаусу становить близько $470 тис. (понад 18,5 млн грн), що вшестеро дорожче ніж зазначена сума.

"Якщо є значна різниця між вартістю майна в договорі та його ринковою ціною, це, можна сказати, є маркером схеми оптимізації оподаткування", - сказав експерт з нерухомості Євгеній Полунов.

У коментарі "Схемам" Вербицький заявив, що "йому відома лише вартість, яка була зазначена у договорі".

На уточнення, чи не вважає він можливим ухиленням від сплати податків купівлю його племінником по довіреності нерухомості, вшестеро дешевше ринкової вартості, заступник генпрокурора відповів: "Зазначений будинок має ряд недоліків і потребує додаткових фінансових вкладень".

Свою присутність у день укладання угоди Вербицький пояснив тим, що син власника будинку Віктора Павільча - Максим, з яким він знайомий "зі студентських років" і дружать родинами, попросив, щоб він "особисто приїхав та подивився, чи вірно все зроблено, а саме, чи усі документи видано".

З приводу кримінального провадження щодо компанії-забудовника котеджного містечка "Коник" заступник генпрокурора заявив, що ця справа розпочата "задовго до його призначення" і згідно розподілу обов'язків, прокурорський нагляд за розслідуваннями ДБР "не входить до його повноважень".

Окремо щодо цього розслідування журналісти направили запит до ДБР.

Власник таунхаусу у "Конику" Віктор Павільч у коментарі журналістам заявив: "Сім'я скинулась грошима, чого б і не купити?".

Щодо заниженої вартості будинку Павільч заявив: "Мені запропонували за такою ціною купити, я за такою ціною і купив. Я вважаю, що ціна цілком нормальна". Бізнесмен відмовився повідомити, хто саме запропонував йому купити таунхаус.

Дмитро Вербицький став заступником генерального прокурора Андрія Костіна у вересні 2022 року.

До цього працював в органах прокуратури в Івано-Франківській, Одеській і Миколаївській областях. З 2020-го і до 2022-го року, до моменту призначення на посаду в Офісі генерального прокурора, був заступником керівника Одеської обласної прокуратури.

У день призначення Вербицького Костін повідомив, що новий заступник зосередиться на протидії правопорушенням у сфері економіки та ухиленню від сплати податків, митних платежах, а також захисті інвестицій та екології, нагадують "Схеми: корупціях в деталях".

Раніше журналісти Bihus.info повідомили, що прокурор Київської обласної прокуратури Олександр Гуцуляк оселився у котеджному містечку "Вітаград" у Ходосівці, що за 7 км від Києва. Вартість будинків тут стартує з 18 млн грн.

Також не задекларував будинок у цьому ж котеджному містечку суддя Олег Хрипун.

Зараз ви читаєте новину «Заступник генпрокурора мешкає в елітному будинку за понад 18,5 мільйонів - "Схеми"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі