неділя, 19 травня 2024 00:14

Кому не можна рано вставати. Пояснення науковців

Кому не можна рано вставати. Пояснення науковців
Науковці дослідили, кому ранні підйоми протипоказаніФото: pinterest

Люди в усьому світі діляться на три умовні групи, залежно від хронотипу: жайворонки, сови і голуби.

До першої групи належать ті, хто найбільш продуктивний в першій половині дня і легко прокидається вранці, пише ukr.media.

Совами називають тих, хто сповнений сил у вечірній і нічний час, а в ранкові години відчуває себе розбитим.

Голуби — менш відома нам група, але вона існує. До неї відносяться люди, які проявляють найбільшу активність вдень. Практично в половині випадків, хронотип людини визначається на рівні генів. Іншими словами, якщо батьки були так званими совами, то шанс, що і дитина буде дотримуватися цього ж режиму, дорівнює майже 50%.

У своєму новому дослідженні науковці виявили, що найбільш небезпечна ситуація склалася саме для сов. Вони змушені майже кожен день через силу вставати рано-вранці на роботу або навчання. Це завдає серйозної шкоди здоров'ю.

У ранкові години у людей з біологічним режимом сова, триває активне вироблення мелатоніну — гормону сну, саме тому ці люди вкрай дратівливі в першій половині дня і відчувають себе знесиленими. Згодом може навіть розвинутися депресія. Але це не єдина шкода для організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки годин треба спати, щоб не впасти у депресію

Досить часто у сов відбувається гормональний збій. Їх організм перестає сприймати такі речовини як глюкоза і інсулін. А для хворих на цукровий діабет цей стан може виявитися смертельно небезпечним.

Фахівці закликають людей бути уважними до свого організму. Не намагайтеся переробити те, що закладено природою. Якщо ви сова, то можна спробувати встановити графік, який був би максимально кращим для вашого режиму, і дозволяв прокидатися трохи пізніше.

З приходом зимових свят, українці вмикають різнокольорову ілюмінацію. Як виявилось, звичайнісінька гірлянда може вплинути на якість сну

Це більшою мірою стосується тих, хто любить сині вогники. Причина тут не в миготінні, як може здатися, на перший погляд. Хоча миготіння справді сильно відволікає від сну і при заплющених очах. Тут справа в самому синьому світлі, яке заважає організму виробляти достатню кількість мелатоніну — гормону, що відповідає за міцний сон.

Зараз ви читаєте новину «Кому не можна рано вставати. Пояснення науковців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі