четвер, 12 серпня 2010 18:56

У газових контрактах з Росією Україна платить за страх?

У газових контрактах з Росією Україна платить за страх?
До початку кризи великою складовою у ціні на газ і нафту була плата за страх. Усі боялися, що комусь не вистачатиме енергоносіїв і платили на майбутнє.

Таку думку на "круглому столі" висловив президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

"Україна теж стала заручником цього процесу. Але завдяки видобуванню нетрадиційного газу, ціна на газ на спотовому ринку у довготермінових контрактах впала у 2-3 рази. Багато країн почали переглядати ціну на газ на майбутнє", - сказав Тодійчук.

Він наголосив, що "Газпром" болюче сприймає такі цінові тенденції й змушений переглядати свою стратегію. Але й сама компанія була ініціатором змін контрактів з Туркменістаном, який був довготерміновим, але вже не відповідав сучасним реаліям.

"Безумовно сланцевий газ вплине на ціни на ринку традиційного газу. Росія буде коригувати ціни відповідно до цін на спотовому ринку", - погоджується із Тодійчуком в.о. директора Інституту газу НАН України Олександр П'ятничко.

Проте на думку екс-уповноваженого президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдана Соколовського, ціни на газ для України будуть знижені не скоро.

"Довгострокові контракти будуть до 2019 року, я не маю в цьому жодного сумніву. Бо це цікаво Москві", - наголосив він.

Нагадаємо, з 1 серпня 2010 року ціни на газ підвищили на 50%. "Бютівці" прокоментували це як "контрольний постріл" по українцям.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У газових контрактах з Росією Україна платить за страх?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі