середа, 01 травня 2024 21:10

Чи відкладати списи? Що привіз Блінкен із близькосхідного турне

Чи відкладати списи?  Що привіз Блінкен із близькосхідного турне
eastnews.ua

Держсекретар США Ентоні Блінкен завершив близькосхідне турне гучними заявами про Росію та Китай. Чому квітневі поїздки американського дипломата привернули увагу всього світу, - розказує Gazeta.ua.

Щедра пропозиція

Свою поїздку країнами Близького Сходу Ентоні Блінкен розпочав із Саудівської Аравії. В Ер-Ріяді держсекретар США мав результат: "На даний момент, тільки ХАМАС стоїть між жителями Гази та припиненням вогню…Сподіваюся, вони приймуть правильне рішення - і швидко".
Йдеться про "надзвичайно щедру" пропозицію бойовикам від Сполучених Штатів, яка призведе до "фундаментальних змін динаміки" у секторі Гази. За даними The New York Times, йдеться про перемир'я на 30-40 діб, звільнення заручників, видачу тіл загиблих, у середньостроковій перспективі - довготривале затишшя.

Зашпорталися за Рафах

Пропозиція за посередництва Єгипту висунута у понеділок, а у вівторок стало відомо, що Ізраїль, який погодився на неї, за крок від
початку спецоперації в місті Рафах. Ентоні Блінкен вимушений був заявити, що не знайомий з деталями цього.
Але прем'єр Ізраїлю нічим не ризикував - під час перебування у Саудівській Аравії держсекретар США дістав лише розпливчасті фрази від посадовців. Так, офіційний Ер-Ріяд зацікавлений у безпековій угоді зі США, щоб держава, яка опікуватиметься сектором Гази, не видавалася окупантом. Причому, наголосив міністр закордонних справ Саудівської Аравії, принц Фейсал бін Фархан Аль Сауд, потрібно більше ясності, коли і як автономія стане повноправною Палестинською державою.
Паралельно у Каїрі мав пройти черговий раунд переговорів між представниками ЦАХАЛ і ХАМАС. Але наразі невідомо, чи вони відбудуться.
Отже, у Саудівській Аравії ситуація "зависла". За даними "ХаАрец" з посиланням на іноземного дипломата, Ер-Ріяд вагається, вступати у договірні відносини і по Палестині, і зі США до чи після американських виборів. Формально ізраїльський рейд на Рафах став би приводом для припинення переговорів.

Хто більше

Тим часом, Блінкен прибув до Ізраїлю, який став кінцевим пунктом турне, та зустрівся, у тому числі, з Беньяміном Нетаньяху. Той заявив - рейд у Рафах буде поза угодою по припиненню вогню, бо треба знищити останні загони ХАМАС. Якщо цього не зробити, мета війни не буде досягнута.
"На столі лежить угода і - жодних виправдань, час настав", - наголосив держсекретар США у відповідь.
США показово акцентує на гуманітарній складовій, оскільки переживає хвилю пропалестилських бунтів, зокрема, в університетах. В Йорданії, котру Блінкен відвідав перед Ізраїлем, він зустрівся з представником гуманітарних організацій ООН та заявив, що США намагатимуться відмовити Нетаньяху від рейду на Рафах.

До чого тут Китай?

На Близький Схід держсекретар США прибув із Китаю - і це відчувалося. Зокрема, в Ер-Ріяді у своєму виступі він заявив, що, хоча Китай справді не постачає зброю до Росії, він допомагає ВПК країни-агресорки. Завдяки цьому РФ змогла наростити обсяги виробництва зброї та боєприпасів, що, у свою чергу, робить війну в Україні вічною, "а ми б хотіли бачити її завершеною", наголосив він.
Згодом Блінкен прокоментував заяву КНР про початок європейського турне Сі Цзіньпіна у травні: Китай навряд чи може розраховувати на кращі відносини з європейськими колегами, яких, вочевидь, шукає, оскільки стимулює найбільший виклик безпеці у Європі. "Ви не можете мати і те, і інше", - фіналізував Блінкен.
Більш резонансними були його заяви, адресовані Росії. Так, держсекретар США натякнув на можливість переговорів: якщо РФ визнає свою стратегічну поразку і подасть сигнал про можливість перемовин, " ми будемо там". Натомість, за його словами, Сполучені Штати мають план, щоб Україна стала успішною, і не лише у безпековому сенсі.

Розбити кільця

У відомому творі Толкіна "Володар кілець" коаліція гобітів, ельфів та людей протистоїть злим силам, котрі прагнуть зруйнувати світ. Джерелом зла стало "кільце влади". Поточну геополітичну ситуацію можна дзеркально зіставити із цим сюжетом: по світу формуються "кільця влади" (альянси) навколо тих чи інших інтересів, а Блінкен намагається їх розбити. Найперше - зв'язку арабського світу з бойовиками, які нібито воюють за Палестинською автономією. Можна сказати, певний прогрес в Ер-Ріяді є, але тільки на словах. Заяви держсекретаря США про Китай та Росію свідчать, наскільки важливим і взаємопов'язаним із цим є друге "кільце" - КНР та РФ проти України та колективного Заходу. Тому дипломат намацує "слабкі ланки", по яких можна "бити" й домогтися бодай ерозії цих двох "кілець", що напряму позначиться на полі бою та відкриє шлях до переговорів.

Агресор без допомоги

"Не думаю, що це змінить у позиції Китаю, він і надалі зберігатиме нейтралітет та досить тісні зв'язки з РФ, - вважає оглядачка Національного інституту стратегічних досліджень Аліна Гриценко. - Ентоні Блінкен вчергове нагадав певні "червоні лінії", які визначили США щодо підтримки Китаєм Росії, зокрема, щодо постачань важкої техніки. Якби Китай хотів підтримати РФ, він би це зробив".
Водночас, якщо Пекін вагається, економіка країни не у найкращому стані, ризикувати багато чим КНР на догоду Росії, стратегічна поразка якої очевидна з 2023 року, не буде, переконана експертка.
Під час близькосхідного турне держсекретар США мав ще одну важливу місію - послабити Іран, розповів Gazeta.ua політичний аналітик Дмитро Франчук, та зв'язки між Іраном та Китаєм, які б із приєднанням Росії, вдарили б по позиціях України. Для цього потрібно було продемонструвати відновлення відносин із союзниками США в арабському світі, на цьому напрямку Ентоні Блінкен має прогрес, зазначив він. Причому, звернув увагу експерт, є досягнення у безпекових питаннях. Але, на його думку, у сенсі конкретних заходів та результатів досягнення "менш чіткі". Домогтися стійкого миру у секторі Гази не вдалося, навіть якщо взяти у дужки наміри здійснити рейд на Рафах.
Утім, зазначив Дмитро Франчук, зарано робити висновки про результати близькосхідного турне, оскільки вони стануть зрозумілі з часом. Тим не менш, посилення уваги Сполучених Штатів до Близькосхідного регіону, зміцнення відносин із союзниками там може стати потужним чинником тиску на Росію для завершення війни в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Чи відкладати списи? Що привіз Блінкен із близькосхідного турне». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі