середа, 15 травня 2024 18:20

В МЗС Швейцарії повідомили, скільки країн підтвердили участь у Глобальному саміті миру

В МЗС Швейцарії повідомили, скільки країн підтвердили участь у Глобальному саміті миру
Глобальний Саміт миру - це міжнародна зустріч, яка відбудеться у Швейцарії 15-16 червня. Фото: Укрінформ

Станом на 15 травня 50 країн із 160 запрошених делегацій підтвердили, що візьмуть участь у Глобальному саміті миру, що має відбутися в центральній частині Швейцарії всередині червня.

Зустріч відбудеться 15 і 16 червня в п'ятизірковому готелі Bürgenstock біля озера в Люцерні у центральній Швейцарії. Про це повідомляє Swissinfo.

"Ми інтенсивно готуємося на дипломатичному рівні, щоб переконати тих, хто ще не робив заяв", - сказав у середу керівник Департаменту з комунікацій МЗС Швейцарії Ніколя Бідо.

Наразі про свій приїзд заявили 50 делегацій. Свої наміри підтвердили, зокрема, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн і президент Європейської ради Шарль Мішель, канцлер Німеччини Олаф Шольц, голова уряду Італії Джорджа Мелоні, прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та президент Франції Еммануель Макрон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Швейцарії ще не знають, хто точно приїде на Саміт миру

У МЗС Швейцарії розповіли, що задоволені кількістю відповідей, але очікують на ще більшу цифру.

"Там є великі європейські країни, але ми також хотіли б мати якомога більше країн з Глобального півдня, тому що ми хочемо відкритої дискусії про всі можливості та роздуми щодо миру в Україні. Тому ми хочемо мати кількість і репрезентативність Північ-Південь", - сказав Бідо.

Як зазначається, Росії на зустрічі не буде.

"Ми не запрошували Росію, тому що росіяни постійно говорять, що їм це нецікаво. Ми перебуваємо на підготовчій фазі, ми не будемо укладати мир як такий у Bürgenstock, але ми дійсно хотіли б розпочати процес із залучення Росії. Тому підтримуємо з ними зв'язок", - сказав Бідо.

Глобальний Саміт миру - це міжнародна зустріч, яка відбудеться у Швейцарії 15-16 червня. Вона буде спрямована на досягнення миру в Україні.

Як зазначив глава українського МЗС Дмитро Кулеба, Росія від початку агресії проти України у 2014 році постійно перешкоджає будь-яким мирним переговорам та ініціативам, тому її участь у Глобальному саміті миру в Швейцарії не передбачається.

Зараз ви читаєте новину «В МЗС Швейцарії повідомили, скільки країн підтвердили участь у Глобальному саміті миру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі