середа, 24 квітня 2024 14:30

10 причин, чому треба їсти червону редиску

10 причин, чому треба їсти червону редиску
Червона редиска має стати основою весняного раціону Фото: pinterest

Редис є одним з найбільш ранніх та корисних овочів весняного сезону. Його гострий смак пояснюється вмістом великої кількості поживних речовин.

Gazeta.ua розповість, чим корисна червона редиска, яка так популярна серед українців.

Редис багатий на вітаміни та мінерали

Фолат (вітамін групи В): синтезує білі/червоні кров'яні клітини в кістковому мозку та необхідний для процесу створення ДНК і РНК.

Калій: регулює та підтримує баланс рідини в організмі. Він також підтримує електричну активність серця та роботу всієї нервової системи.

Вітамін С: бере участь у багатьох важливих функціях в організмі, допомагає у формуванні колагену та зміцненні стінок кровоносних судин.

Вітамін B6 (піридоксин): необхідний для багатьох ферментних реакцій в організмі, головним чином метаболізму.

Чим корисна редиска

Зменшує ризик раку

Редис містить глюкозинолати, сірковмісні сполуки, характерні для хрестоцвітих овочів. Ці сполуки захищають клітини від генетичних мутацій, які можуть спричинити рак. Також вони допомагають знищити клітини, які у майбутньому можуть перерости в ракові клітини.

Покращує травлення

Вживання достатньої кількості клітковини щодня жінкам та чоловікам запобігає запорам, кислотному рефлюксу та розладам травлення, як синдром подразненого кишківника. Редис містить велику кількість клітковини, що забезпечує повноцінне функціонування травної системи.

Дослідження показали, що на травлення також позитивно впливає вживання листя редису. Цей овоч може допомогти регенерації слизової оболонки шлунку.

Бореться з грибковими інфекціями

Candida albicans є одним з найпоширеніших грибів в організмі людини. Надмірний ріст Candida albicans може спричинити вагінальні інфекції та інфекції порожнини рота. Редис містить протигрибкову сполуку RsAFP2, ефективність якої доведена проти штамів бактерій Candida.

Запобігає діабету

При переддіабеті або проблемах з цукром у крові споживання редису може допомогти регулювати рівень цукру в крові та запобігти прогресуванню до діабету 2 типу.

Цей овоч має протидіабетичні властивості, які сприяють підвищенню функції імунної системи, засвоєнню глюкози та зниженню рівня цукру в крові. Дослідження показують, що редис безпосередньо покращує реакцію на інсулін і метаболізм глюкози. Адіпонектин - це гормон, який бере участь у зниженні рівня глюкози в крові. Редис містить сполуки, які регулюють рівень адіпонектину та інших гормонів, що відіграють важливу роль у регуляції гомеостазу глюкози.

Підвищує рівень вологи в організмі

Для оптимального функціонування організму необхідна достатня кількість вологи. Нестача рідини може спричинити головні болі, часті хвороби та тягу до цукру. Редис має дуже високий вміст води, 93,5 грами на 100 грамів. Це майже нарівні з огірком, у 100 грамах якого міститься 95,2 грама води.

Покращує стан шкіри

Редис має високий рівень вітаміну С покращує еластичність шкіри, допомагаючи утворювати колаген, що становить структуру шкіри, кісток та іншої сполучної тканини. Крім того, він бореться з вільними радикалами та забезпечує посилений захист шкіри від ультрафіолету.

Фолієва кислота в редисі зменшує окисне пошкодження, а вітамін B6 може зменшити стрес, запобігаючи висипанням і передчасному старінню.

Підтримує здоров'я серця

Антоціани - тип флавоноїдів з антиоксидантною дією, які можуть бути особливо корисними для серцево-судинної системи. У редисі присутні антоціани, що надають його шкірці червоного кольору. Їжа з високим вмістом антоціанів пов'язана зі зниженням ризику серцево-судинних захворювань, впливаючи на рівень холестерину та тригліцеридів.

Знижує тиск

Редис містить помірно високий рівень калію, що балансує рідину в організмі та допомагає ефективно знизити артеріальний тиск людям з гіпертонією. Крім того, завдяки синтезу колагену редис може зміцнити стінки кровоносних судин і знизити ризик розвитку атеросклерозу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відновлять втрачені сили за зиму: які овочі та зелень треба їсти у квітні

Зміцнює імунітет

Вітамін С, яким багатий редис, є життєво важливою поживною речовиною для підтримки імунної системи, а також для росту та відновлення тканин. Цей потужний антиоксидант допомагає уникнути таких застуди та грипу.

Сприяє схудненню

Оскільки у редисі багато води та клітковини, а також мало жиру та калорій, він є ідеальним продуктом у харчуванні людей, які прагнуть схуднути. Редис надзвичайно низькокалорійний, тому додавання його до їжі допоможе зменшити загальну калорійність.

Жінкам, яким за 40, лікарі рекомендують на сніданок з'їдати два основні продукти, які вважаються "еліксиром молодості".

Йдеться про курячі яйця зі шпинатом. Обидва продукти вкрай корисні для здоров'я жінок саме у цьому віці. Такий сніданок підтримуватиме здоров'я жіночої статевої системи, захищатиме від передчасного старіння і забезпечуватиме організм енергією на тривалий проміжок часу.

Зараз ви читаєте новину «10 причин, чому треба їсти червону редиску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі