середа, 08 травня 2024 22:59

Кава подорожчала до рекордного рівня

Кава подорожчала до рекордного рівня
У світі може статися дефіцит кави. Фото: Pexels

Ціни на каву сорту робуста зросли до найвищого рівня за 45 років.

У квітні оптові ціни зросли на 16,8%, йдеться у звіті Міжнародної організації кави.

Кава зараз коштує $1,9365 за фунт (0,45 кг). Це найвищий показник 1979 року. В'єтнам є найбільшим виробником робусти і він має труднощі після неврожаю у минулому та поточному сезонах.

Bloomberg раніше писав, що проблеми з кавою можуть погіршитися через посуху та спеку у сільськогосподарських регіонах В'єтнаму. Там виснажуються запаси води для зрошення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кава рекордно дорожчає: чи буде дефіцит

На В'єтнам припадає близько третини світових поставок зерен робусти. Їх використовують для приготування розчинних напоїв та еспресо.

На початку квітня ціни робуста досягли рекордного рівня 2008 року. Про це свідчать даних торгів на лондонській біржі ICE. На піку ціна складала $3838 за 1 т. Зростання цін тоді пов'язали з аномальною спекою та нестачею води для поливу дерев у В'єтнамі.

Сорт кави робуста використовується при приготуванні еспресо та розчинних напоїв. Зростання цін на робусту пов'язують з аномальною спекою та нестачею води для поливу дерев у В'єтнамі, який є одним із найбільших постачальників цього сорту кави.

З початку 2024 року ціни на каву зросли майже на 24%. Аналітики кажуть, що ф'ючерси піднялися до рекордних позначок на торгах через побоювання дефіциту постачання зерен.

Водночас експорт зернової кави зростає. Але попит людей, які змушені перейти з дорожчої арабіки на дешевшу робусту, зростає ще швидше. Фермери не встигають задовольняти світовий попит і перспектив виправити ситуацію поки що немає.

Раніше Fitch Solutions повідомила, що на складах Intercontinental Exchange зберігаються запаси кави на найнижчому за останні 100 років рівні.

Зараз ви читаєте новину «Кава подорожчала до рекордного рівня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі