вівторок, 02 квітня 2024 14:40

НАБУ викрило розкрадання під час війни на майже 100 млн грн. Фігурує колишній радник Офіса президента
3

Видання "Економічна правда" повідомило, що йдеться про колишнього радника Офісу президента Артема Шила
Фото: bihus.info
Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили організаторів схеми заволодіння 94,7 млн грн на закупівлях трансформаторів за завищеними цінами
Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили організаторів схеми заволодіння 94,7 млн грн на закупівлях трансформаторів за завищеними цінами

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили в Укрзалізниці організаторів схеми заволодіння 94,7 млн грн на закупівлях трансформаторів за завищеними цінами.

Про це НАБУ повідомило у вівторок.

"З червня по грудень 2022 року лідер групи через підконтрольних службових осіб УЗ забезпечив обрання наперед визначеної компанії постачальником силових трансформаторів за завищеною вартістю", - розповіло бюро.

Видання "Економічна правда" повідомило, що йдеться про колишнього радника Офіса президента і колишнього очільника Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ Артема Шила.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щодо голови Антимонопольного комітету відкрили справу. Його родина за три роки придбала майна на 70 млн грн - ЗМІ

"Він організував підготовку та направлення до УЗ листа "Щодо загроз державній безпеці", який став підставою для відхилення пропозицій інших учасників закупівлі зі значно вигіднішими ціновими умовами", - пише НАБУ.

Компанію-переможця контролює громадянин Білорусі, який має зв'язки з Російською Федерацією, заявило бюро.

"Цей "переможець" через зареєстровану у Болгарії контрольовану фірму-прокладку закупив трансформатори у виробника в Узбекистані та перепродав УЗ за ціною, штучно збільшеною майже вдвічі", - повідомило НАБУ.

Унаслідок реалізації цієї схеми впродовж 2022-24 років Укрзалізниця зазнала збитків на 94,7 млн грн, якими учасники злочину заволоділи і розпорядилися на власний розсуд, розповіло бюро.

Завдяки діям детективів і прокурорів суд наклав арешт на 53 млн грн на банківських рахунках компанії-постачальника.

"Наразі затримано лідера, співорганізатора та двох учасників організованої групи", - повідомило Національне антикорупційне бюро.

Минулого року НАБУ і САП викрили зловживання на 62,5 млн грн при закупівлі Укрзалізницею продуктів харчування для забезпечення потреб держави у період воєнного стану. З повідомлень ЗМІ, фігурували перший заступник міністра аграрної політики та ексзаступник міністра економіки.

Зараз ви читаєте новину «НАБУ викрило розкрадання під час війни на майже 100 млн грн. Фігурує колишній радник Офіса президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі