Сенсаційне викриття: правозахисна група чи російські шпигуни?

Мільйони євро, що виділяли держави ЄС на підтримку російського фонду правозахисної діяльності - йшли на фінансування операцій впливу та поширення дезінформації. Куди дотяглися мацаки кремлівських спецслужб?

The Guardian: Витік внутрішніх документів розкрив діяльність російського державного фонду, який, на думку європейських спецслужб і аналітиків, насправді є операцією впливу Кремля, що діє в 48 країнах Європи та інших країнах світу.

...фонд фінансує пропагандистські сайти, орієнтовані на європейців, допомагав оплачувати захист засудженого торговця зброєю Віктора Бута та вбивці Вадима Красікова, а також наймав низку колишніх офіцерів розвідки

У внутрішніх документах Фонду підтримки та захисту прав співвітчизників, які проживають за кордоном (Правфонд), йдеться, що фонд фінансує пропагандистські сайти, орієнтовані на європейців, допомагав оплачувати захист засудженого торговця зброєю Віктора Бута та вбивці Вадима Красікова, а також наймав низку колишніх офіцерів розвідки як керівників своїх операцій у європейських країнах.

Документи показують, що група витратила мільйони євро на фінансування пропагандистських і правових кампаній. Публічні дані також показують, що місцеві партнери Правфонду отримали мільйонні державні субсидії від низки європейських країн, де фонд має місцеві відділення, що викликає питання щодо використання державних коштів і занепокоєння національною безпекою всього за кілька днів до виборів до Європейського парламенту.

Понад 40 документів Правфонду, отриманих данським суспільним мовником DR від джерела європейської розвідки та наданих консорціуму європейських журналістів, включаючи Guardian, свідчать: серед керівництва організації є багато колишніх агентів розвідки. Серед них Володимир Поздоровкін, якого джерела в європейській розвідці ідентифікували як агента СЗР, Служби зовнішньої розвідки Росії, і в публічних документах як куратора Правфонду за його операціями в країнах Північної Європи та Балтії; і Анатолій Сорокін, який, згідно з документами, є членом СВР і курує відділ Правфонду з питань Близького Сходу, Молдови та Придністров'я.

...служби безпеки Естонії назвали Правфонд "псевдосистемою правового захисту", яка "насправді є фондом операцій впливу", і вони заявили, що ФСБ використовує групу для вербування співробітників за кордоном...

Керівником Інституту російської діаспори, який в офіційних документах значиться "реалізатором проєкту" Правфонду, є Сергій Пантелеєв, який потрапив під санкції в країнах ЄС як співробітник підрозділу російської військової розвідки, що спеціалізується на психологічній діяльності. У звіті про національну безпеку за 2020 рік служби безпеки Естонії назвали Правфонд "псевдосистемою правового захисту", яка "насправді є фондом операцій впливу", і вони заявили, що ФСБ використовує групу для вербування співробітників за кордоном, зокрема серед прихильників анексії Криму, багато з яких мали зв'язки з групою.

Правфонд був заснований у 2012 році президентським указом. Документи свідчать, що Правфонд спонсорував захист Красікова, ймовірного агента ФСБ, якого засудили до довічного ув'язнення за вбивство колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі в берлінському Тіргартені в 2019 році. У документах зазначено, що адвокат Роберт Унгер отримав 60 тис. євро судових витрат, сплачених за кошти бюджету Правфонду у 2021 році. У документах також зазначено, що Правфонд витратив сотні тисяч євро на підтримку кількох сайтів, які нібито боролися з "русофобією" та сприяли "захисту російської мови" в Європі. Він також спрямував гроші в низку маргінальних видань по всій Європі. Документи, отримані консорціумом, показали, що Правфонд фінансував діяльність онлайн-видання "Голос Європи", яке використовувалося з метою російського впливу.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі