Війна Росії проти України змінює цілий світ. В який бік?

Ілюзія безпеки західного світу розсипається як картковий будиночок. Чи готові західні демократії прийняти нові виклики і змінюватися?

Є таке поняття як "осьовий час". Коли у різних частинах світу миттєво відбуваються процеси-трансформації. Умовно кажучи, загальносвітові тенденції.

Ця війна, зрештою, розставить усі крапки над "і". Глобально. Не лише щодо України та Росії, а взагалі. Забере штампи, ілюзії та помилки. Дрібне і масштабне, значуще і поточне увиразнюються, як крізь збільшувальне скло - як на особистісному рівні, так і на рівні країн/організацій загалом. Війна змінила не лише звичний хід життя багатьох, а й змусила подивитися на кілька кроків уперед. Зокрема - позбавлятися дрібного і порожнього, і залишати тільки значуще.

Сфера безпеки та оборонної політики - це лише верхня частина айсберга майбутніх трансформацій, спровокованих віроломством Росії

Сфера безпеки та оборонної політики - це лише верхня частина айсберга майбутніх трансформацій, спровокованих віроломством Росії. Як і міграційна політика та захист від дезінформації - сфери, які також очевидні, з погляду необхідності захисту.

Причини та передумови війни (як усередині РФ, коли хвороба прогресувала; так і зовні, коли міжнародні інститути не цілком відповідали викликам 21 століття, а західні еліти воліли цього не помічати) накопичувалися, нашаровувалися - і в результаті вибухнули війною. Вже зрозуміло, що простого та швидкого рішення немає і не буде. Хоча б тому, що одночасно всередині різних суб'єктів процесу (сильних та слабких) відбуваються різні за швидкістю, ступенем контрольованості та масштабністю зміни.

Це добре видно за позицією Заходу, який тільки зараз, на третьому році великої війни, почав узгоджувати для себе низку важливих питань. Наприклад, однакове відчуття ризиків та загроз. Що дає шанс на відхід від довгої війни, розтягнутої в часі. Як підходу, який не вирішує проблему, а прямо навпаки - сприяє її "розростанню" просто на різних рівнях. Останні місяці Польща та країни Балтії дедалі частіше стикаються із прямими спробами диверсій з боку російських груп.

Скоріш за все, цього року не буде різкої трансформації позиції Заходу. Але буде/вже є підготовка до неї

Скоріш за все цього року не буде різкої трансформації позиції Заходу. Але буде/вже є підготовка до неї. А це означає (і я про це часто пишу), що важливо, що буде відбувається в Україні, на Заході та на рівні Росії (маю на увазі росіян, які проти війни). Умовно кажучи, "осьове" усвідомлення ризиків та необхідності спільних зусиль.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі