Китай пішов на таран - чи зупинять Філіппіни його загарбницькі апетити?

Китай уже не приховує своїх загарбницькийх амбіцій. Нейтральні води чи економічна зона іншої країни - кого це хвилює? Для Пекіна, як і для Москви, головним є право сильного

NYT: Кораблі з Китаю та Філіппін зіштовхнулися у понеділок вранці поблизу спірного архіпелагу в Південно-Китайському морі, згідно із заявами двох країн. Це стало останнім із серії морських протистоянь, які посилили напруження на життєво важливому водному шляху. Кожна сторона звинуватила іншу в зіткненні.

Китайські державні ЗМІ заявили, що філіппінське судно "проігнорувало численні суворі попередження" та поводилося "небезпечно та непрофесійно", що призвело до зіткнення човнів. Філіппіни заявили, що кораблі ВМС Китаю, берегової охорони та військово-морської охорони брали участь у "незаконних і агресивних діях", включаючи те, що вони назвали "тараном". Посол США на Філіппінах МеріКей Карлсон засудила те, що вона назвала "небезпечними маневрами Китаю", заявивши, що вони "спричинили тілесні ушкодження" та пошкодження філіппінського судна.

У 2016 році міжнародний суд постановив, що мілина Другого Томаса, яка лежить неподалік від місця зіткнення в морі в понеділок, знаходиться в економічній зоні Філіппін. Китай відмовився брати участь у суді та відхилив рішення

Зіткнення знову продемонструвало розширення військової експансії Пекіна в Південно-Китайському морі, водному шляху, багатому на природні ресурси та вирішальному для міжнародного судноплавства. Китай претендує на майже все море. Але Філіппіни під керівництвом президента Фердинанда Маркоса-молодшого, який обійняв посаду два роки тому, рішуче протистоять тому, що вони називають вторгненням Китаю в їхні територіальні води. У 2016 році міжнародний суд постановив, що мілина Другого Томаса, яка лежить неподалік від місця зіткнення в морі в понеділок, знаходиться в економічній зоні Філіппін. Китай відмовився брати участь у суді та відхилив рішення.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі