Як працює ринок дронів у США та чому так "не робе" в Україні

Щоб отримати якісний продукт - треба вкласти грубі гроші в його розробку. А отримати все, не вклавши нічого - диво, на яке досі сподіваються наші урядовці

У лютому 2024 року було оголошено, що армія США закупить у військової корпорації Raytheon 600 перехоплювачів дронів Coyote 2C за ціною 125 тисяч доларів за одиницю. Ця новина свідчить, що військові США дуже уважно стежать за війною дронів, яка розгорнулася на полях битв в Україні, і чудово розуміють загрози, які несуть дрони для класичної армії вчорашнього дня.

Цікаво простежити історію створення дронів-перехоплювачів Coyote. Вона почалася ще 2004 року, коли американським ученим знадобився легкий, дешевий безпілотник для вивчення ураганів. Такими безпілотниками мали "обстрілювати" смерчі та урагани й отримувати дані просто з середини цих небезпечних природних явищ.

Перший Койот розробила 2009 року маловідома компанія Advanced Ceramic Research, він мав складані крила та оперення для швидкого запуску з пускової труби або скидання з літака. Дрони тоді були здебільшого великі й дорогі, і маленький, порывняно простий і дешевий Койот зацікавив, зокрема військових. На цьому безпілотнику вперше у світі було протестовано елементи "рою дронів" для подолання ППО противника і для захисту від повітряного нападу.

У розробку було вкладено сотні мільйонів доларів: і грошей корпорації, і грошей замовника (Пентагону). У нас таке просто немислимо - нашим розробникам ніхто не платить за розробки, вважаючи, що можна цілком собі розробляти космічні кораблі за 25% дозволеної прибутковості на оборонних замовленнях (якщо вони будуть)

У 2015 команду розробників і безпілотник купила Raytheon Missile & Defense. Рейтеон на замовлення Пентагону почала розробку баражуючого боєприпасу і перехоплювача дронів на основі технології Койота. У розробку було вкладено сотні мільйонів доларів: і грошей корпорації, і грошей замовника (Пентагону). У нас таке просто немислимо - нашим розробникам ніхто не платить за розробки, вважаючи, що можна цілком собі розробляти космічні кораблі за 25% дозволеної прибутковості на оборонних замовленнях (якщо вони будуть).

Рейтеон розробила бойову систему на основі "старого" Койота з електричним двигуном, яка вже стоїть на озброєнні армії США, і абсолютно новий реактивний безпілотник Coyote Block 2. Саме його зараз збираються закуповувати. А тим часом Raytheon Technologies уклала з американськими ВМС контракт на модернізацію першого електричного Койота до рівня Coyote Block 3 - у цьому варіанті знову електричний безпілотник буде багаторазовим для ведення розвідки та нанесення ударів по легких повітряних і надводних цілях (для боротьби з легкими моторними човнами та морськими дронами-камікадзе). Для виконання цього завдання Рейтеон отримала від держави 147 млн доларів - тільки на розробку технології.

Ось так це працює на дикому Заході, а в нас вважають, що "вільний ринок" сам десь знайде гроші на розробку, розробить і продасть державі найкращі у світі безпілотники за наймізернішою ціною. Це називається рекет.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі