Як і ми, Ізраїль не був готовий до війни. Але є нюанси

За день-два до лав ізраїльської армії стали 500 тис. резервістів. І жодному з них не довелося шукати форму, аптечки, купувати за свої гроші броніки, шоломи та приціли

Блогери Офісу президента качають наратив, що Ізраїль не був готовий до війни так само, як була не готова Україна. Мета блогерів Банкової – показати, що ніби-то до війни не була готова не тільки Україна, а ніхто, навіть Ізраїль.

Ціль цієї інформаційної кампанії – зняти відповідальність з президента і Єрмака, який переконав президента, що війни не буде.

Зверну увагу всього на кілька розбіжностей, чому порівнювати готовність Ізраїлю і України до війни не можна в принципі.

Нам дуже пощастило, що ми така велика країна. Коли говорять про неготовність Ізраїлю, забувають, що найбільше місто, яке захопили терористи, Сдерот, знаходиться за 400 м від кордону з сектором Газа. 400 м першорозрядник пробігає за 52 секунди. Обізяна в шльопанцях з автоматом пробіжить 400 м за 2-3 хвилини.

Найдальша точка, куди дійшли терористи, це місто Офакім. Від кордону 21 км. Переважна кількість захоплених єврейських поселень знаходиться на відстані до 5 км від кордону. Це 2-3 хвилини їзди на мопедах.

Давайте просто уявимо, що російські танки в'їжджають через білоруський кордон прямо на Оболонь. Багато було б шансів їх втримати?

Давайте просто уявимо собі, що на кордоні не Сдерот, а Київ, і російські танки в'їжджають через білоруський кордон прямо на Оболонь. Багато було б шансів їх втримати?

Ось вам і неготовність Ізраїлю. Реагувати за 2 хвилини дуже непросто. Ізраїльтяни не змогли. Чи значить це, що вони були не готові до війни, – не впевнений.

Не впевнений в неготовності Ізраїлю тому, що за день-два до лав ізраїльської армії стали 500 тисяч резервістів. І тут починаються великі розбіжності між готовністю до війни України і Ізраїлю. Бо ізраїльським резервістам не довелося шукати форму, аптечки, купувати за свої гроші броніки, шоломи, приціли. Повне екіпірування їм забезпечила держава Ізраїль.

А ще про готовність Ізраїлю до війни говорить той факт, що протягом одного дня ізраїльська армія визволила практично все, захоплене терористами, і зараз веде війну на ворожій, а не своїй території. І тут теж дуже мало спільного з Україною, чи не так?

То для чого будувати такі недолугі аналогії між готовністю до війни України та Ізраїлю? Вони ж реально з г**на та палок, і мислячі читачі чудово це бачать!

Ізраїль не був готовий відбити блискавичну, чудово сплановану, масовану атаку на прикордонні – наголошую, прикордонні! – поселення.

Але Ізраїль на 200% готовий до війни! На полі бою Ізраїль домінує і веде війну на території ворога. В Ізраїля достатньо сил і засобів, щоб забезпечити собі незаперечну перевагу.

Коли Ізраїль звертається по допомогу зенітними ракетами, це дуже сильно відрізняється від звернень України, в якої чомусь не було нічого – від аптечок до танків

І коли Ізраїль звертається по допомогу зенітними ракетами, по-перше, це не значить, що в нього їх нема. А по-друге, це дуже сильно відрізняється від звернень України, в якої чомусь не було нічого – від аптечок, форми, броніків, до снарядів, патронів, танків, літаків.

Я не закликаю притягнути до відповідальності винних до неналежної підготовки України до війни. Зараз не час. Але я дуже проти забути про провал підготовки до війни. Бо цей провал замуровано людськими життями. Люди, які могли б жити, радіти, народжувати, не живуть тому, що хтось про*бав підготовку до війни.

Після війни має бути суд. Мають бути встановлені обставини, чому ми були не готові. Винні мають понести відповідальність. Не тому, що мені так хочеться, а тому, що якщо не покарати винних зараз, наступного разу ми знову не будемо готові і це буде знову вартувати наших життів.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі