Чому мене дратує теза "в Україні буде розруха"

Чуєш, що хтось називає Україну "failed state" чи "країною 404" – сміливо бий у пику

Мене дратують дискусії на тему "в Україні буде розруха", "ми стаємо failed state" тощо.

Добре там, де нас нема.

Вважаю таке ставлення штучним, таким, що витікає з інформаційної політики пізнього Кучми з Пєтросянами, "кривими зєркалами" і Регіною Дубовицькою.

У маскульті таке ставлення до України впроваджувалося гумористичними програмами і наративами російських серіалів. Коли чесний міліціонер мав викликати сміх, а умовний "агєнт національной бєзопасності" в виконанні Порєчєнкова – повагу.

Десь тоді ж сталася підміна терміну "failed state" Дугіним і Павловським.

Дугін точно знав слова Камю про те, що бунт – це привілей усвідомленої людини. Розумів і заздрив українцям

Особисто я вперше почув цей термін з уст Дугіна в одному з його інтервʼю після Помаранчевої революції. Містичний блазень свідомо плутав розвиток громадянського суспільства і "розвал країни". Дугін точно знав слова Камю про те, що бунт – це привілей усвідомленої людини. Розумів і заздрив українцям, тому що його особистий бунт у форматі "націонал-більшовиків" перетворився на затхлі дискусії зі старообрядниками та кремлівськими кураторами євразійства.

Другий раз термін "failed state" розганявся після виходу спецвипуску "Русского журнала". Його тоді редагував Гліб Павловський. У автори запросили навіть Джона Болтона, який в коментарі чітко сказав: "Україна не є failed state". Якщо мені не зраджує пам'ять, це було в 2010 році.

Україна має всі ознаки держави без прикметника failed за визначеннями західної політології , а саме:

– монополія на насильство. Ну не бігають у нас банди, як у 90-х, як би того не хотіли путіністи;

– участь громадян у прийнятті рішень. У нас влада обрана демократично. І не маніпулюйте щодо останніх двох років – обмеження воєнного стану визначені в Конституції. Як і обов'язки, які так сором'язливо не люблять ухилянти та тварі дрожащі;

– забезпечення комунальних благ, повʼязаних з забезпеченням населення. Тут ми показали стійкість навіть під ракетними ударами;

– можливість співпраці з іншими державами.

Культура – це не бідна родичка, а брат армії

Ми воюємо. Ми країна, що відстоює суверенітет. І найближчим часом це потрібно буде закріпити в масовій культурі: театрах, книгах, кіновиробництві. Без культури ніяк. Культура – це не бідна родичка, а брат армії.

Чуєш, що хтось називає Україну "failed state" чи "країною 404" – сміливо бий у пику. Бажано чимось міцнішим.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі