Кращі за суперфуди: які каші не варто виключати з раціону

Всі каші містять крохмаль, тому їх бажано їсти тоді, коли вони трохи охолонуть

Що таке наша їжа? Це молекули, які включаються в обмін речовин, що відбувається всередині кожної клітини нашого тіла. Харчові молекули за секунди зазнають фізичних та хімічних перетворень, внаслідок одні речовини розпадаються, інші синтезуються, утворюється енергія, яка нає нам змогу підтримувати життя в нашому тілі. Знаючи склад і властивості продуктів, можна впливати на обмін речовин і наше здоров'я.

В оболонках каш багато магнію, вітамінів Е, групи В, клітковини, холіну, РР

Є продукти, які заслуговують окремої уваги, їх їли наші предки, їмо і ми. Незважаючи на супергаджети, супертехнології сучасного світу, є щось, не підвладне часу для нас, українців. Це – каші. Українці – кашоїди і кашолюби. Але останніми роками багато блогерів, начитавшись один одного, на каші почали "гнати" і нападати, мовляв, від каш зайва вага, інсулінорезистентність, а ще глютен, а краще ж без нього, живемо, як в палеоліті, а там каш не було. Чи праві вони?

Бідні наші каші

Вони і справді бідні, бо сучасні технології відібрали їхню суперцінність – оболонки. В оболонках багато магнію, вітамінів Е, групи В, клітковини, холіну, РР. Магній робить здоровими наш мозок, нерви, серце, судини і тіло загалом. Клітковина поглинає все токсичне в кишечнику, не дає йому потрапити в кров і розійтись по всьому організму; захищає судини від атеросклерозу, живить наш "другий мозок" – кишечник, захищає від проблем з кишечником, раку, цукового діабету 2 типу, каміння в жовчному міхурі та купи хвороб.

Як зробити кашу корисною, щоб вона:

– насичувала, давала енергію;

– була смачною;

– не піднімала цукор в крові;

– не перетворювалася на жир;

– не була висококалорійною

Як?

Поверніть їм суперсилу: додайте до каш висівок (пшеничних, вівсяних тощо); додавайте у процесі замочування і приготування.

Додайте їм енергію: ложку горіхів, насіння (льону, коноплі, гарбуза). Одержите протизапальні олії, ще додатково клітковини і сповільните поступлення глюкози в кров.

Зробіть їх суперзахисниками: пів склянки ягід, можна пюре. Чорноплідна горобина, чорниця, ожина та інші –" це концентрат антоціанів (поліфенолів) і вітаміну С. Навіть столова ложка ягідного пюре додасть каші потужного протизапального ефекту. Можна додати зародки пшениці, паростки пшениці та інших рослин.(

Дія каш на організм людини

Всі вони містять вітаміни групи В, магній, калій та фосфор, а також крохмаль, тому їх бажано їсти тоді, коли вони трохи охолонуть, щоб крохмаль "загустів", тоді він не підніматиме цукор в крові.

• вівсяна: містить крохмаль, лецитин, холін; нормалізує обмін холестерину.

• гречана: як і вівсяна, нормалізує рівень холестерину.

• кукурудзяна: гальмує процеси бродіння та гниття в кишечнику, корисна при дисбіозах.

• пшоно: має сечогінну дію, корисна при набряках.

• перлова: прискорює перистальтику кишечника, корисна при закрепах.

• рисова (нешліфована, коричнева, чорна): джерело поліфенолів.

• рисова (шліфована,біла): сповільнює моторику кишечника, підходить тим, у кого є запальні процеси кишечника, схильність до проносів. Швидко підвищує глюкозу в крові.

Каші корисні, якщо такими їх зробити. Найкраще приготувати кашу, запаривши її

Каші корисні, якщо такими їх зробити. Найкраще приготувати кашу, попередньо промивши, запарити. Деякі каші потребують додаткового варіння, інші готові після запарювання.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі