Десять простих правил, щоб зміцнити імунітет напередодні зими

Здоров'я вашого тіла – імунної системи, мозку, печінки, серця, судин – залежить від здоров'я клітинних мембран

Прийшла осінь, а з нею прийдуть і традиційні думки про "зміценння імунітету".

Про імунітет писатимуть журналісти, блогери писатимуть про вітамін С, "Порадниця" – про настоянку часнику на горілці, а на радіо звучатиме реклама від "Доктора Тайса" про якісь смоктульки, які вмить зроблять нас здоровими.

Насправді вже давно пора розповідати людям більш реальні речі: про те, що ми складаємося з величезної кількості мікроскопічно дрібних клітин, які зібрані в різні тканини, тканини збираються в органи, органи – в організм.

І найдрібнішою одиницею нашого організму є саме клітина.

Саме жирові молекули клітинних мембран і визначають наше здоров'я, обмін речовин, роботу гормонів і захист від всіх хвороб, включаючи онкологічні

Кожна клітина має мембрану (шкірку), яка відділяє "внутрішній світ" від зовнішнього. Мембрана майже вся побудована із молекул різних жирів. І це не просто жири, це "розумний комплекс", який створювався мільйонами років еволюції, і який розрізняє "повідомлення" від зовнішнього світу і передаючи "сигнали" всередину клітини, і, в залежності від характеру сигналів (які молекули потрапляють на поверхню мембран, який склад мембран), отримує відповідь. Саме вони, ці жирові молекули клітинних мембран, і визначають наше здоров'я, обмін речовин, роботу гормонів, синтез холестерину, захист від всіх хвороб, включаючи онкологічні, впливають навіть на наше самопочуття і зовнішній вигляд.

Про мікробіом кишечника ми багато вже чули і знаємо, який він важливий. А от про ліпідом більшість з вас чують вперше. Ліпідом – це всі жири (ліпіди) та жироподібні речовини нашого тіла. Фосфоліпіди, жирні кислоти та холестерин є будівельним матеріалом для клітинних мембран.

Холестерин зменшує проникність мембран для вірусів, оскільки робить мембрану менш рідкою, більш щільною. Більша частина холестерину утворюється в наший печінці, менша частина потрапляє з їжею.

Надмірне захоплення рідкими оліями, навіть найкориснішими, погано впливає на стан мембран наших клітин

Надмірне захоплення рідкими оліями, навіть найкориснішими, погано впливає на стан мембран наших клітин: вони стають більш проникними для шкідливих речовин та вірусів.

Якщо у вашому раціоні часто буває смажена їжа, то "смажені" жири вбудовуються в мембрани клітин і роблять їх запаленими, погано працюючими.

Якщо ви любитель олій, які є ненасиченими, як соняшникова, чи поліненасиченими, як лляна, і вживаєте їх у великих кількостях, смажите, лиєте безмірно в салати, то молекули цих олії, вбудовуючись у мембрани клітин, сильно окислюються (гіркнуть) і ще більше порушують роботу клітин. Цей стан називається оксидантним стресом.

Організм у відповідь виробляє стресові білки, завдання яких – максимально швидко "відремонтувати" поломки мембрани та "нутрощів" клітин.

Що ми можемо зробити корисного для свого організму саме зараз, восени, коли і природа, і наші тіла готуються до холодної пори року?

1. Не захоплюйтеся надмірно жирами, особливо оліями, вживайте їх в міру: 1-2 столові ложки в день і лише як додаток до готових страв. І лише нерафіновані.

2. Збільшіть кількість лецитину та фосфоліпідів у раціоні. Багато лецитину та фосфоліпідів у жовтках яєць – 6,5 грамів; в цілих яйцях – 3,4 г. От вам готові ліки для мембран клітин, але жовток має бути рідким – варене нам'яко яйце, або яєшня-глазуня. Або гоголь-моголь із помитих з милом перепелиних яєць: 2 шт в день, можна навіть додати трохи цукру, щоб покращити смак.

Придбайте аптечний лецитин, доповніть ним свій раціон протягом місяц – заодно оздоровите печінку і покращите синтез холестерину

3. Придбайте аптечний лецитин, доповніть ним свій раціон протягом місяця, є багато українських виробників. Окрім мембран клітин, заодно оздоровите і свою печінку і покращите синтез холестерину.

4. Захистіть свої мембрани від окислення. Такими захисниками є кверцитин. Його не обов'язково купувати в аптеці, бо він міститься в цибулі та настою із лушпиння цибулі: 1 столову ложку порізаного чистого лушпиння на склянку окропу (потомити на слабкому возні 5 хвилин, остудити, процідити і пити по 1 склянці в день). Кверцетин має надзвичайно сильну протизапальну дію.

5. Крім кверцитину, захисниками мембран є рослинні феноли – ягоди смородини, чорниці, малини, зелений чай, капуста свіжа та морська.

6. Особливе значення мають омега-3 жири. Вони покращують структуру клітинних мембран, спричинюють синтез протизапальних речовин. Така здорова мембрана краще пропускає глюкозу та інші біологічно активні речовини всередину клітиини. Тому вживайте горіхи, насіння льону, морську рибу і риб'ячий жир.

Не забувайте, що для роботи клітин потрібен білок. Дефицит білка завжди спричинює імунодефіцит

7. Не забувайте, що для роботи клітин потрібен білок. Дефицит білка завжди спричинює імунодефіцит, тобто послаблення роботи імунної системи.

8. А що вітамін С та інші вітаміни? Також дуже потрібні, але про них говоритимемо наступного разу. А поки на сніданок готуйте собі яйця-пашот з тостом, а не смажені до коричневого грінки, овочевий салат із ложкою оливкової олії або сметаною та склянку зеленого чаю з лимоном, а на десерт – жменю ягід.

9. Замість масла можна тост із тоненьким шматочком сала. Жири, які входять до складу сала, мають виняткову біологічну активність: вони стимулюють синтез білків та жирів, підвищують стійкість організму проти інфекційних захворювань, підтримують активність ферментів і виконують багато інших функцій.

Українське сало – це альтернатива середземноморській оливковій олії

Українське сало – це альтернатива середземноморській оливковій олії, бо так само містить мононенасичені жири.

10. Від здоров'я мембран ваших клітин залежить здоров'я вашого тіла: імунної системи, мозку, печінки, серця, судин.

Зараз, коли ми всі живемо в стані фонового хронічного стресу, наші здорові клітини – це наші захисники, наші ЗСО – збройні сили організму.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі