Наслідком війни стане бідність

Але маємо не просто перечекати ці складні часи, а модернізувати державу

Європа дедалі більше стає неосоціалістичною. І за риторикою, і за політиками. Але входити в період неосоціалізму з розвинутим громадянським суспільством, стійкими і інклюзивними інституціями і сильною економікою легше.

Польща, Чехія встигли провести ключові економічні реформи ще до входження в ЄС. Болгарія, Угорщина — не встигли.

Якщо Україна зараз обере шлях, який все більше домінує у Верховній Раді, шлях, який відстоює пан Гетманцев у своїх творах, інтерв'ю і діях, то Україна залишатиметься бідною країною з високою часткою держави в економіці, низьким рівнем життя і високим рівнем патерналізму.

Немає іншого шляху для України, крім того, щоб чесно сказати народу: буде бідність

Немає іншого шляху для України, крім того, щоб чесно сказати народу: буде бідність. Як наслідок війни, слабкості нашої економіки та популізму. На кілька років нам доведеться скоротити державні витрати. Будуть нижчими соціальні стандарти.

Але ми маємо використати цей час для того, щоб:

1. Суттєво переосмислити роль держави. Компактна держава-сервіс, все, що можливо — скрипти чи аутсорсинг-функцій. Перерозподіл публічних фінансів — не вище за 30% від ВВП. Тотальна дерегуляція, приватизація (за виключенням елементів безпеки). Безпека — пріоритет, але разом із західними партнерами

2. Максимум свобод для бізнесу на три роки й чітка перспектива збереження позиції найвільнішої економіки після.

3. Людина (точніше, домогосподарство) — в центрі опіки держави. Але це означає не те, що держава забезпечує. А те, що держава надає можливості: перенавчання, державне замовлення, соціальна робота (і інший аутсорсинг). Тобто людина має взяти на себе турботу про добробут родини, її медичне забезпечення, освіту. А держава буде дбати лише про тих, хто не може себе забезпечити.

4. Будувати нове. Нову інфраструктуру, міста, інституції, бізнес-моделі, виробництва. В кожній сфері пріоритет інноваційним підходам, винахідникам, проривним рішенням або принаймні просто сучасним. Ми більше не маємо права наздоганяти. Ми — як і з цінностями, Майданами, сміливістю — маємо стати лідерами світу у чинному фазовому переході.

Політично привабливі тези про "дбати про пенсіонерів", "роль профспілок", "соціальна економіка" є руйнівними для України

Такі політично привабливі тези про "дбати про пенсіонерів", "роль профспілок", "соціальна економіка" є руйнівними для України, нашого суспільства і економіки.

Ми маємо чітко довести Заходу чому і яка нам потрібна допомога (сильна капіталістична економіка поруч з Росією — в спільних інтересах), довести, як ми реалізуємо її в некорупційний спосіб.

А для цього план модернізації України має будуватися спільно: міжнародні партнери — уряд України — бізнес України (як суб'єктивізована частина громадянського суспільства яка відповідатиме за реалізацію плана).

Але головне станом на зараз: змінити домінуючу риторику і політику.

Соціальні стандарти є відображенням розвитку економіки.

Спочатку економічне зростання — потім підвищення соціального рівня і надання державі більших соціальних функцій.

А економічне зростання можливе лише за умов максимальних економічних свобод.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі