Бути українцями – наша суперсила

Саме ми зараз формуємо світовий тренд суспільних змін

За кілька місяців до агресії на одному з філософських заходів в мене народилася метафора, що Україна для світу стає не агропостачальником. А іншою житницею — житницею сенсів. "Житниця" — не модерне слово. Можливо, краще — джерелом. Але суть така: саме в Україні народжуються смисли, важливі для Нового світу, — пише Андрій Длігач для "Української правди".

Приблизно з 2015 року світ знаходиться у фазовому переході до нового соціального, економічного та, можливо, політичного устрою. Низка криз — це спроба старого зупинити зміни. Але, як відомо, майбутнє завжди перемагає. І на цьому шляху важливою стає перемога тих сенсів, які народжуються в Україні.

І один, можливо, найважливіший, з цих сенсів — це воля. Це настільки сильне прагнення свободи — в житті, в рішеннях, в діях, в думках, а ставленнях, в слові — що воно розкриває сміливість, самоорганізацію, швидкість, жертовність і багато інших спроможностей, які стають справжніми суперсилами.

Новий світ буде відкритим. Це буде світ напередодні технологічної сингулярності, світ великих можливостей і реалізації найсміливіших мрій. Світ кіберократії і людяності — такий дивергентний світ.

І він надихатиметься суперсилами, які проявила українська нація, загартовуючись у національно-визвольній війні.

Які ж суперсили ми маємо?

Безумовно, це воля, про що я вже писав. Це безкомпромісне прагнення свободи — в усіх аспектах життя.

Українці через самоорганізацію навчилися заміщати неефективні бюрократичні інститути

Це спроможність до співдії через самоорганізацію. "Там, де два українця…", "Я знаю, що він мене "кине", тому маю "кинути" його раніше за нього…" — ці наші приказки у важкі та важливі часи перетворюються на єднання й відповідальність. Українці через самоорганізацію навчилися заміщати неефективні бюрократичні інститути. І це стає викликом для всієї державної машини в Україні та для світової бюрократії. Новий світ передбачає гнучкі, адаптивні інституції, побудову гетерархічних моделей управління і в бізнесі, і в державі. Ще у 2004 році та потім навесні 2013 року стало ясно, що ця цінність разом із волею докорінно відрізняє нас від Росії і робить непереможними.

Для того, щоб перемагати — треба перестати боятися

Це сміливість. Для того, щоб перемагати — треба перестати боятися. Не боятися назвати Волан-де-Морта по імені. Не боятися виходити на Майдани. Не боятися говорити правду. Не боятися діяти. Західні політики роками "замирювали" Росію, підживлюючи її посилення. І благали Україну не стріляти в Криму, здаватися, йти на формулу Штайнмаєра, створювали уряд у вигнанні, здавати Київ. Але для справжніх змін потрібна справжня сміливість. Дизрапшн (disruption) — підривні інновації, суспільні зміни — вимагають спроможності кинути виклик самим собі і усталеним практикам.

Це винахідливість. Вміння знайти рішення в складній ситуації. Діяти не за правилами. Протистояти не числом ("гарматне м'ясо"), а ідеями ("коктейлі Молотова"). За останні тижні з'явилися десятки виробництв бронежилетів — і що характерно, дешевших і кращих за європейські. Наші хлопці навчилися робити сталеві пластини з кращими показниками. Знайшли і впровадили численні інновації у виробництві. Менше ресурсу і часу — для когось це загроза, а для українців — можливість знайти краще рішення.

Українці, на відміну від ворога, вміють з іронією дивитися на самих себе

Це самоіронія. Гусі, "руський корабль", трактори — будь яка спроба ворога кепкувати з нас породжує не стільки обурення, скільки сміх. Українці — на відміну від ворога — вміють з іронією дивитися на самих себе, що теж робить нас непереможними в комунікаційних війнах. Ківам, рабіновичам і медведчукам, які надто звикли "носити" себе, так і не збагнули цього. Але люди Нового світу по всій планеті дуже швидко переймають нові українськи меми.

Це людяність. В найгірші часи в українців проявляються найкращі риси. І ось морські піхотинці прориваються в Маріуполі разом із пораненими. Сім'ї приймають біженців. Підприємці підтримують співробітників і колег. І вся країна волонтерить. Бо потрібно допомогти. Бо це ж люди і їм потрібна наша — моя — допомога. Те, яке ставлення демонструє ворог — і до українців, і до своїх солдатів — свідчить про тотальну деградацію Старого світу, в якому людина не є цінністю.

Новий світ надихатиметься суперсилами українців

Отже, Новий світ надихатиметься суперсилами українців. А українець майбутнього визначатиметься не за національністю чи громадянством, а за прагненням волі та інновацій (розвитку, пошуку, підприємництва), за сміливістю та людяністю, за самоіронічністю та спроможністю до самоорганізації.

І Україна ще у 2023-2025 році стане не тільки суб'єктом нової світової архітектури безпеки, а й справжнім світовим центром інновацій, підприємництва, сучасної науки, культури і творення нової економіки.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі