Завтра мігранти можуть бути на нашому кордоні. Треба налагоджувати контакт з ЄС

Варто вміти грати в дипломатичну гру

Ситуація з мігрантами на польсько-білоруському кордоні не така однозначна, як реакція Ради національної безпеки і оборони України.

З одного боку, наче все правильно: до чого тут Україна і чого це лідер майбутньої коаліції в Німеччині намагається вирішити проблему з розміщенням мігрантів за рахунок України.

Втім, з іншого боку, є цілий ряд "але":

- З Євросоюзом і впливовими країнами ЄС треба вміти грати в дипломатичну гру. І розраховувати, які потенційні бонуси і виграш може отримати Україна, як піде на певні домовленості. Порівняти затрати, ресурси і незручності, які будуть, з тими бонусами, які можна отримати. Дипломатичними, передовсім. Чи прорахували це? Навряд.

- На місці української влади я би перш за все думала не про ЄС і Німеччину, а про нашого сусіда, з яким у нас є серйозні проблеми у двосторонніх відносинах – це Польща. Так, друзі, страждає поки що передовсім Польща. Та, з якою ми разом проти російського впливу, але з якою на двосторонньому рівні у нас доста прохолодні відносини. І дати фори цим відносинам, навіть перезавантажити їх зараз, коли Польщі потрібна допомога – це хороший шанс для української влади добитися того потепління у відносинах з Польщею, яке ніяк не виходило останні 5 років.

Включитися в переговори, стати учасником антикризових консультацій

- Чи означає це, що Україна однозначно має погодитися розмістити у себе біженців, як пропонує представник СДПН? Ні, але включитися в переговори, стати учасником антикризових консультацій – як мінімум.

- Терміново треба налагоджувати контакт з Варшавою.

- Пам'ятати, що така сама ситуація завтра з легкістю буде організована на білорусько-українському кордоні. І це буде винятково наша проблема.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі