Польща вибухнула. Заборона абортів обернулася страшним обличчям смерті

Популісти заганяють країну в Середньовіччя

За західним кордоном України, у Польщі, можна наочно побачити, як популістичні рішення, ухвалені для збурення одних і консолідації інших в суспільстві, обертаються руйнівними наслідками.

Як багато хто знає, торік в Польщі повністю заборонили аборти. За винятком вагітності внаслідок зґвалтування чи інцесту, а також загрози життю матері. Але ці дві причини являли собою приблизно 2% від загальної кількості легальних абортів, що робили в країни до того.

До 2020 року аборти в Польщі "просто так" за бажанням батьків і без того були заборонені ще від 1993 року. Але їх можна було робити в разі виявлення тяжкої патології плоду. Минулого ж року крайньо консервативні сили і керівництво правлячої партії "Право і справедливість" протисли повну заборону, навіть якщо дитина визнається повністю нежиттєздатною. Як коментував це тоді лідер ПіСу Ярослав Качинський: всі діти мають бути народженими, хрещеними і похованими.

Поляки довгі тижні виходили на вуличні протести, але закон врешті набув чинності. Як і буває в таких випадках, вуличні протести зійшли нанівець. Аж поки у вересні у маленькому польскому містечку в лікарні не загинула вагітна жінка. Загинула, бо лікарі чекали (!), коли дитина помре в утробі матері, бо робити аборт побоялися. В результаті – дочекалися, але у здорової 30-річної жінки на той момент вже почався сепсис і вона померла. Польща знову вибухнула. Цей випадок отримав розголос тільки в жовтні, коли сім'я померлої почала юридичну боротьбу за справедливість.

Лікарі чекали, коли дитина помре в утробі матері, бо робити аборт побоялися

Десятки тисяч людей по всій Польщі виходили на вулиці з єдиним гаслом: "Більше жодної!".

Найприкріше, що частка затятих прихильників повної заборони абортів геть не критична для ПіСу, але ця акція, цей закон відволікали увагу від інших питань, мобілізували людей, які іноді не мали уяви, що вони підтримують. А тепер все це обертається страшним обличчям смерті.

Польки виїжджають для легальних абортів закордон, зокрема до Чехії і Німеччини. В цьому їм допомагають тамтешні громадські організації, створені польками-емігрантами. Купують медикаменти для фармакологічного аборту в Україні. В Польщі неможливо купити засоби екстреної контрацепції без рецепту. А лікарі-гінекологи згідно з законом можуть відмовити жінці в рецепті на будь-яку контрацепцію, тим паче екстрену, якщо це суперечить релігійним поглядам лікаря.

В Польщі неможливо купити засоби екстреної контрацепції без рецепту

Але тепер до всього додався страх юридичної відповідальності лікарів і медсестр. Вони елементарно бояться робити аборти навіть тоді, коли на кону життя жінки. Як, власне, і сталося цього разу: вони вирішили почекати, поки дитина, усі аналізи якої свідчили про несумісність з життям, помре після початку ускладнень в утробі сама.

Опозиційний до ПіСу президент Варшави Тшасковскі обіцяє, що в Варшаві всі лікарі і медсестри будуть отримувати психологічну і юридичну допомогу. Вдумайтеся, лікар замість рятувати чиєсь життя має впевнитися, що у нього буде адвокат в разі чого.

Як на мене, дуже показова історія з розкручуванням небезпечних, популістичних тем, які заганяють країну в Середньовіччя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі