Чим корисні яйця

Про холестерин, яйцефобію, здоровий мозок, молоде тіло і інше

Яйця - один із найулюбленіших продуктів харчування, вони мають свою історію: їх робили винними мало не у всіх смертних гріхах, забороняли, таврували, потім реабілітували.

Науковці досліджували яйця вздовж і впоперек, і виявили, що вони засвоюються майже на 100%, так само, як материнське молоко.

В чому цінність яйця? В його біохімічному складі: вмісті і співвідношенні амінокислот, жирів, мінералів та вітамінів.

Яйця засвоюються майже на 100%, так само, як материнське молоко

За оптимальний склад амінокислот дієтологи називають яйце золотим стандартом білка.

Яєчний білок майже весь складається із альбуміну, який швидко засвоюється і миттєво включається в роботу, оскільки виконує роль транспортера важливих молекул. Лізоцим є ферментом яєчного білку, який має бактерицидні властивості і здатний розчиняти оболонки бактеріальних клітин.

Жовток багатий на фосфоліпіди і лецитин, які є основним компонентом мембран клітинних структур. Від вмісту фосфоліпідів залежить проникність клітинних оболонок, засвоєння жирів, та захист від ожиріння печінки. Нестача фосфоліпідів у раціоні призводить до накопичення жиру в печінці, її ожиріння, а потім і до цирозу. Добова потреба у фосфатидах здорової дорослої людини становить 5-10 г.

Нестача холестерину в крові викликає ураження наднирників, розростання щитовидної залози

Холестерин, який також міститься в яйцях, є попередником стероїдних гормонів: жіночих статевих гормонів прогестерону, естрадіолу і чоловічого статевого гормону тестостерону. Нормальний вміст холестерину в крові становить 2,8-5,2 ммоль/л. Підвищення його рівня спричинює атеросклероз, ускладненими наслідками якого є інфаркти, інсульти. Нестача холестерину в крові викликає ураження наднирників, розростання щитовидної залози. Явна нестача холестерину виявляється у випадку цирозу, інфекційному гепатиті та інших захворюваннях печінки.

Близько 80% холестерину утворюється в організмі у печінці та інших органах з насичених жирних кислот. Решта 20% надходить з їжею. Але відповідними дослідженнями встановлено чіткий зв'язок - чим більше холестерину надходить з їжею, тим меншу його кількість синтезує печінка, й навпаки.

Але. Я вживаю яйця курей вільного вигулу. Не те, що промислові якісь не такі, просто тому, що шкодую курей з птахоферм.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі