Вибори у Німеччині: чи перевернеться політика з ніг на голову

Кілька сигналів для України

Щодо виборів у Німеччині варті уваги кілька сигналів:

1. Кардинальної зміни позиції по російсько-українському конфлікту не буде; в коаліції на чолі з Соціал‑демократичною партією Німеччини (найімовірніший варіант) проросійські настрої частково "перебиватимуть" "Зелені" та/або "Вільні демократи". Якби "Ліві" мали хороший результат, то тоді була б інша картина, звісно.

2. "Північний потік-2" запрацює. Без варіантів. Інша справа – навіть після цього Україна має з усіх фронтів вимагати: ми маємо бути за столом переговорів про енергетичні взаємини ЄС та Росії. Так само, як Росія свого часу вимагала доєднання до переговорів українського уряду і Єврокомісії. Якщо це будуть навіть консультації з нами – вже краще, аніж пост-фактум ковтати чиїсь рішення, що стосуються нас напряму.

Ми маємо бути за столом переговорів про енергетичні взаємини ЄС та Росії

3. Німецька політика перевертається з ніг на голову – приблизно так сьогодні виглядають більшість оцінок і коментарів. Втім, на відміну від нестабільних і/чи молодих демократій Німеччина не перетворюється на іншу державу зі зміною уряду. Тяглість і інституційна пам'ять багато що значать в німецькій політиці. Основний відтік електорату від ХДС/ХСС відбувся до Соціал-демократів, яка явно не пропонує чогось радикального для німецького суспільства. Так, інша програма, але тим не менше. До того ж під час коаліційних переговорів усі партії поступатимуться частиною своєї програми заради коаліції з партнерами.

4. Радикальні запити в німецькій політиці – "Альтернатива для Німеччини" – досягли своєї стелі. Стабільно, але не загрозливо.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі