Нацизм давно засудили, а комунізм у масовій свідомості досі не є злом

Скільки страшних фільмів про сталінізм ви можете назвати?

Усі малюнки, на яких так чи інакше порівнюється і співставляється свастика і серп з молотом - мене лякають. Тому що зрозуміло – для мільйонів людей це геть не одне і те ж. Про причини ми всі знаємо. Нацизм засудили, і вже давно. А сталінізм – ні.

У масовій свідомості думку "нацизм - зло" постійно підтримує мистецтво. Воно діє найкраще, бо образи та історії діють емоційно та добре запам'ятовуються.

Скільки ви можете назвати страшних фільмів/серіалів про нациків? От прям таких, які найбільше на вас вплинули? Думаю, у кожного набереться десь десяток, як мінімум.

Ну, а про сталінізм? Найбільше, по-моєму, поки зробили HBO з "Чорнобилем". Потужнішим за них навіть не знаю хто був.

От якби зняли, нарешті, класні екранізації "Колгоспу тварин" та "1984" - було б вже легше. Бо те, шо є, особисто мене, як фанатку Орвелла, зовсім не влаштовує.

Наш "Гарет Джонс" рік тому непогано пройшов у Франції та США. Завдяки йому багато людей якраз дізналися, що "Колгосп тварин" - це про Голодомор. От би ще якось у Волтера Дюранті пулітцера додумалися забрати. Нагадаю, що це був кореспондент "New York Times", який писав, що Сталін - кльовий чел і Голодомору ніякого нема. У фільмі про нього згадується.

"Колгосп тварин" - це про Голодомор

Ну що ще? "Смерть Сталіна", "Схід-Захід", "Темні часи", "Утомленнные солнцем", прости Господи.

Але найбільшим кінодоказом, що у масовій свідомості "комунізм - це не зло", для мене є фільм "Трамбо". З любімим мужчиною Браяном Кренстоном, який отримав за цю роль номінацію на "Оскар" і "Золотий глобус". Мова йде про сценариста Далтона Трамбо, який потрапив у чорні списки в Голлівуді через комуністичні погляди. У той час у Штатах тривала епоха маккартизму - боротьба з комунізмом, яка переросла у фактично репресивний варіант. Фільм "Трамбо" показує маккартизм як зло (і, напевне, справедливо), але зовсім не показує зла у поглядах головного героя. Навпаки - він за соціальну справедливість.

Так що таке. Але чекаєм. Там он росіяни свій "Чорнобиль" вже анонсують і грозяться. Ото сміху буде.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі