Трампу допомагають російські друзі. Відчуваю знайомий запах чорного піару

Брудний капітал, тролі і терористи замість танків і літаків

Свого часу я багато років працював у Росії в сфері політичних технологій, а нині вивчаю кремлівську дезінформацію в різних країнах. Перелопатив безліч агітаційної та "компроматної" продукції. Коли читаю новини з США, носом чую знайомий запах російського PR-лайна.

Спроба команди Трампа дискредитувати результати виборів у США нагадує кремлівську пропагандистську кампанію на Донбасі та інші подібні акції. Їх будують за одним принципом: визначають цільову групу для дезінформаційного впливу, у ній формують образ ворога, його змови "проти нас" і загрози, які від нього надходять. В результаті, під впливом страху і гніву, які викликає ця дезінформація, представники цільової групи входять в публічний, часто насильницький конфлікт з тими, кого позначили ворогом.

Мета таких кампаній - розкол і дестабілізація суспільства. Методи - поширення панічних чуток, створення деморалізуючої інформаційної какофонії, чорний PR проти "ворогів", нацьковування на них цільової аудиторії. Кремль вів інформаційну кампанію, спрямовану на ці цілі на сході України, і тепер, очевидно, проводить її у США.

Цільова група для дезінформації - біла консервативна малоосвічена частина населення переважно з американської глибинки

В Україні цільовою групою для кремлівської дезінформаційної кампанії були російськомовні, переважно жителі південно-східних регіонів. Ворогом для них, страшний образ якого створили дезінформатори, були українські націоналісти, бандерівці із Західної України. У США цільова група для дезінформації - біла консервативна малоосвічена частина населення переважно з американської глибинки. Образ ворога, який створюють в їхній свідомості, - демократи-ліваки, кольорові активісти, емігранти, BLM, космополітична фінансова олігархія мегаполісів, типу Сороса і Гейтса. І в першому, і в другому випадку на цільову аудиторію поширюють образ змови і загрози: "вороги хочуть відібрати у нас власність і права, принизити, розправитися, перетворити на своїх рабів". Безліч повідомлень про загрозу білим американцям з боку лівих або кольорових радикалів у разі перемоги Байдена практично повністю відтворюють ті, які транслювалися російськомовним в Україні (тільки там загроза за кремлівською легендою йшла від "западенців-бандерівців"). У деяких областях східної України така пропаганда довела людей до паніки і істерики, а потім спровокувала насильницькі зіткнення. За задумом дезінформаторів щось схоже має відбутися і в США.

Аналогічні кампанії Кремль веде по всьому світу, в тому числі і в Німеччині, там вона пов'язана з пандемією короновірусу. Цільові аудиторії: конспірологи, коронодисиденти, ультраправі, ультраліві і російськомовні. Образ ворога - федеральний уряд і особисто Меркель, яка "знаходяться під контролем США і міжнародної олігархії", загроза - перетворення громадян на рабів олігархії за допомогою карантинних заходів і щеплень. Як бачимо один і той самий почерк і в Україні, і в США, і в Німеччині.

Спекуляції щодо фізичного стану, віку і здоров'я політика, образливі ярлики - типові для російського чорного піару

Навряд чи збіг технологій, які використовують кремлівські і трампівські піарники, випадковий. Деякі меседжі компанії проти Байдена явно не відповідають нормам американської політичної культури, але абсолютно органічні для російської передвиборчої боротьби. Спекуляції щодо фізичного стану, віку і здоров'я політика, образливі ярлики - типові для російського чорного піару. Згадайте, як телекілер Доренко демонстрував рентгенівські знімки хворого тазостегнового суглоба Примакова і лише не колупав у них пальцем. Для США, де одним з найбільш шанованих президентів був інвалід Франклін Рузвельт, - це нехарактерно.

Після виборів почалася нова інформаційна кампанія, спрямована на подальший розкол і дестабілізацію американського суспільства. Адвокати Трампа озвучили фантастичну історію про змову проти свого клієнта, серед учасників якої нібито були абсолютно не пов'язані один з одним люди від покійного Уго Чавеса до Сороса, від Мадуро до Клінтонів, власники якихось міфічних серверів у Німеччині та Іспанії, китайські та кубинські комуністи, канадські кампанії, шахрайські комп'ютерні програми і т.д. Вся ця маніакальна маячня дуже нагадує почерк російських майстрів чорного PR.

Адвокати Трампа озвучили фантастичну історію про змову проти свого клієнта, серед її учасників не пов'язані один з одним люди від покійного Уго Чавеса до Сороса, від Мадуро до Клінтонів

Згадайте їніх фантастичні розповіді про ситуацію в Україні, де в результаті американської змови до влади прийшли фашисти, які готують різанину в Криму і на Донбасі, або про агента ЦРУ Навального, якого отруїли чи англійці, чи німці, чи сибіряки - самогоном; згадайте про світову змову проти Путіна і Росії. Такі вкидання розраховані на створення негативного інформаційного фону, відчуття у аудиторії, що "щось там нечисто", "диму без вогню не буває". Загалом, не віриться, що у Джуліані та інших трампівських піарників не вистачило б божевілля придумати таку розлогу, по-російськи масштабну безмежно нахабну брехню. Схоже, російські друзі креативу підкинули.

Обама назвав Путіна в своїх мемуарах кримінальним "босом на районі, тільки з ядерною зброєю і вето в Раді безпеки ООН", який необґрунтовано претендує на роль лідера наддержави, тому що у Росії немає "масштабної мережі союзників і баз, які дозволяють Сполученим Штатам проєктувати свою військову міць на весь світ", а її економіка "менша, ніж у Італії, Канади та Бразилії".

На перший погляд правильно. Однак не все так просто. Обама, мабуть, просто не розуміє гру Путіна і загрозу, що виходить від його режиму. Ситуацію в ХХІ столітті, він намагається оцінити в показниках ХХ ст.

У традиційних холодних і гарячих війнах, дійсно, все вирішувала військова та економічна міць, наявність союзників, привабливість ідей. Саме це і забезпечило перемогу антигітлерівської коаліції в Другій світовій і Заходу в холодній війні. Однак нинішня гібридна війна ведеться в новому інформаційному суспільстві і зовсім за іншими правилами. Тут все вирішують не танки, літаки, військові бази і навіть не економіка і технології, а ефективні інформаційно-політичні інструменти розкладання супротивника зсередини. Так деякі комахи відкладають личинки всередині інших організмів. Ці личинки продовжують розвиватися, харчуючись соками і рідиною своїх жертв, поки не пожирають їх повністю.

Деякі комахи відкладають личинки всередині інших організмів. Ці личинки продовжують розвиватися, харчуючись соками і рідиною своїх жертв, поки не пожирають їх повністю

Замість економічного і військового домінування в гібридний війні застосовують інші методи підкорення противника:

- концентрація на ворожій території великого обсягу тіньових капіталів, які використовують для підкупу політиків і ЗМІ, інформаційних диверсій, провокацій і заворушень;

- дезінформаційна атака на основні цінності і інститути з метою їх дискредитації, розколу і конфлікту в суспільстві;

- просування у владу через втручання у вибори своїх агентів впливу.

Для вирішення цих завдань використовують набір інформаційних і силових інструментів: від фабрик-тролів, що сіють взаємну ненависть і паніку, до агентури спецслужб, що провокує терор; від хакерів, які зливають документи, що дискредитують неугодних політиків, до політтехнологів, які допомагають агентам впливу на виборах; від підтримки місцевих екстремістів, до створення п'ятої колони з російськомовних і прихожан РПЦ. Результатом всього цього повинна стати дестабілізація противника, що позбавляє його волі до опору гібридній агресії.

Обама, мабуть, не до кінця розумів небезпеку ситуації, коли був при владі (можливо це допомогло Трампу безкарно скористатися кремлівською допомогою). Судячи з усього, в повній мірі він цього не розуміє і зараз.

Безумовно Путін - провінційний бос мафії. Проблема в тому, що цей бос давно втратив адекватність і марить світовим пануванням. У нього, звичайно, нічого не вийде. Але дров наламати і крові пролити він може ще чимало.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі