Не поспішайте старіти. Три поради для довголіття

Свідомо чи не свідомо людина сама приймає рішення, від яких залежить її життя

Коли ми дивимося на глибоко старих, хворих та немічних людей, нам здається, що такого з нами точно ніколи не буде. Але ми ігноруємо зуб, який давно потрібно було б полікувати, чи жир, який можна легко обхопити п'ятірнею, чи час від часу "стрибаючий" тиск.

Коли ми дивимося на дим, то знаємо, що причиною його є вогонь, так само, як і порушення в організмі, і хронічні хвороби є найкращими маркерами старіння. Чим більше порушень, чим більше хвороб, тим швидше ми старіємо,

Найстрашніші з них — серцево-судинні, хронічні респіраторні, проблеми з пам'яттю, рак та цукровий діабет 2 типу.

А все починається з малого: постійного сидіння (робота ж!), постійного жування (так стрес же ж), пізнього лягання (я ж сова), збільшення талії, зменшення сил і бажання щось міняти.

Все починається з малого: постійного сидіння, постійного жування, пізнього лягання

Якщо у вас часто піднімається тиск, жир накопичується в ділянці живота, аналізи показують підвищений холестерин та цукор, то, швидше за все, ви вже нажили "смертельний квартет" або метаболічний синдром.

Починається він з нечутливості (резистентності) до інсуліну і закінчується цукровим діабетом 2 типу (якщо нічого не робити).

До мене на прийом часто приходять люди з надмірною масою тіла, які хочуть схуднути. Єдине, що їх цікавить, це зайва вага, як косметичний недолік. У багатьох із них нічого не болить, і навіть аналізи, як їм здається, "лише трохи" відхиляються від норми. Таких людей ми бачимо щодня: на вулиці, в супермаркеті, всюди.

Симптоми діабету 2 типу часто виражені слабо. І лише через 8−10 років, коли розвиваються незворотні зміни, хвороба дасться взнаки.

Ризик смерті у людей з діабетом вдвічі перевищує ризик їх однолітків без діабета.

З часом діабет ушкоджує серце, кровоносні судини, очі, нирки і серце. 50% людей з діабетом вмирають від серцево-судинних хвороб.

50% людей з діабетом вмирають від серцево-судинних хвороб

Діабетична ретинопатія (ушкодження сітківки ока) є причиною сліпоти і відбувається внаслідок довготривалого накопичення пошкоджень дрібних кровоносних судин сітківки.

Підвищується проникність лімфатичних судин створює умови для розвитку ожиріння, атеросклерозу і хронічних набряків.

Раковим клітинам легше проникати в лімфатичну систему, що полегшує утворення віддалених метастазів.

Недостатній нічний сон веде до підвищеного синтезу гормону норадреналіну, який тягне за собою підвищений синтез вільних жирних кислот, які спричинюють інсулінорезистентність. Можливо, саме тому у "сов" вищий ризик діабету.

Всі ці фактори ризику хвороб, які спричинюють швидке старіння, дряхління та смертність, можна контролювати. Свідомо чи не свідомо людина сама приймає рішення, від яких залежить подальший поворот подій.

1. Харчування переважно різними овочевими стравами, корисними білковими продуктами, невеликою кількістю зернових. Ненаїдання на ніч (щоб не об'їстися, просто ідіть спати).

2. Багато різного руху впродовж дня (ходьби, віджимань, підтягувань на турніку, йоги). Під час руху на поверхні клітин збільшується кількість інсулінових рецепторів, які захоплюють глюкозу і вона використовується клітинами, а не перетворюється на жир. Тому чим більше років — тим більше рухів.

3. Достатньо якісного сну ("сова", то, звісно, романтично, але може виявитися не довговічно).

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі