Банківська система не витримає паніки і поховає під своїми уламками економіку

Давайте підтримаємо уряд

Найбільша загроза для України зараз – паніка і масовий вихід українців із гривні в долар. Якщо такий сценарій буде реалізовано, банківська система може не витримати і поховати під своїми уламками економіку.

Але підстав для паніки наразі немає. Тому що є кілька важливих відмінностей 2008 року від 2020:

1. Завдяки реформам банківського сектору в 2014-2015 в Україні зараз плюс-мінус справедливий курс гривні. Він не фіксований, як у часи Януковича, коли долар був по 8, а плаваючий, риночний. Тому очікувати серйозного падіння гривні просто зараз не варто.

Очікувати серйозного падіння гривні просто зараз не варто

2. У 2008 році в Україні був бум на ринку нерухомості. Через величезну кількість іпотечних кредитів банківська система не витримала і сталося кілька гучних банківських банкрутств. Зараз ринок нерухомості не спекулятивний, а стабільний, там немає ніякої "бульбашки", яка може луснути.

3. В 2008-му була грандіозна фінансова криза в США. В перші дні кризи впали такі гіганти, як Lehman Brothers, Washington Mutual, Fannie Mae. Зараз гучних банкрутств немає і, сподіваюся, не буде.

4. Вчора, після відкриття Нью-Йоркської біржі, Dow Jones відскочив на 3,5% після п'ятничного падіння.

Тож не сьогодні, світова економічна криза, не сьогодні! Все що я можу зробити, як громадянин – не піддаватися паніці, не знімати гривневі кошти з рахунків і просити вас про те саме. Давайте підтримаємо банківську систему і уряд. Точно не найкращий, але уряд України. Це в наших інтересах, друзі.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі