Ризикуємо "проїсти" зростання економіки

Ріст ВВП у другому кварталі на 4,6% — тенденція чи відхилення від тренду?

За 7 місяців цього року товарообіг роздрібної торгівлі в Україні зріс на 10,1%, порівняно з аналогічним періодом 2018-го, за даними Держстату. Хоча роздрібна торгівля і не є домінуючою складовою при обрахуванні ВВП, але вона є індикатором і драйвером для значної частини складових.

Причин зростання споживання декілька. Це і сподівання на зміни після виборів (індекс споживчих настроїв зріс на 5,5 пунктів до 88 у липні). І зростання доходів (середня зарплата зросла з 9223 у січні до 10783 у червні).

Але ключовий ризик — це чергове "проїдання" зростання ВВП через споживання імпорту (автомобільний ринок, харчові продукти, електроніка), а не стимулювання внутрішнього виробництва.

Індекс промислового виробництва в Україні у червні — 96,3 (торік — 100,2).

Нам конче необхідно зростання внутрішніх і прямих іноземних інвестицій. Треба нарощувати експорт.

Світ — і Україна особливо — напередодні моменту, коли економічна криза стає очевидною

Світ — і Україна особливо — напередодні моменту, коли економічна криза стає очевидною і призводить до рецесії. В Європі — а це найбільший зовнішньо-торгівельний партнер України — ми вже бачимо ознаки близької рецесії.

Отже, зростання ВВП у 2 кварталі — нажаль, відхилення від тренду.

Новий уряд має запропонувати країні стратегію швидкого економічного зростання з урахуванням глобальних викликів. Або це має зробити експертне співтовариство.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі