20 років тому Єльцин відкрив дорогу фашистському режиму в Росії

Підсумки правління Путіна

"Рівно за рік будуть президентські вибори. І зараз я вирішив назвати людину, яка, на мою думку, здатна консолідувати суспільство, спираючись на найширші політичні сили, забезпечити продовження реформ в Росії. Він зможе згуртувати навколо себе тих, хто в новому ХХI столітті має оновлювати велику Росію. Це секретар Ради безпеки, директор ФСБ - Володимир Володимирович Путін". Цими словами в своєму телезверненні, що прозвучало 20 років тому, 9 серпня 1999 року, перший президент Росії Борис Єльцин відкрив дорогу фашистському режиму в своїй країні.

Борис Єльцин дбав про безпеку своєї сім'ї, а заодно і "Сім'ї" в широкому сенсі слова, оскільки ці дві безпеки не могли існувати окремо. Наслідків свого кроку він не передбачав, не хотів бачити очевидного, як і багато інших, навіть більш освічених людей.

Єльцин дбав про безпеку своєї сім'ї, а заодно і "Сім'ї" в широкому сенсі слова, оскільки ці дві безпеки не могли існувати окремо

Операцію "наступник" провели з розмахом. Єльцин старанно готував світових лідерів до "правильного" сприйняття їхнього нового "партнера". З бесіди Бориса Єльцина з Біллом Клінтоном у вересні 1999 року: "...Нарешті, я натрапив на нього, на Путіна, і вивчив його біографію, його інтереси, знайомих і т.д. і т.п. Я зрозумів, що він надійна людина. Добре розбирається в тому, що знаходиться в його сфері відповідальності. У той же час він ґрунтовний і сильний, дуже товариський і може легко входити в контакт з потенційними партнерами... Має внутрішній стержень. Він сильний внутрішньо. І я зроблю все можливе для його перемоги - законним шляхом, зрозуміло. І він переможе. Ви будете вести справи разом. Він продовжить лінію Єльцина, орієнтовану на демократію і розширення контактів Росії. У нього є енергія і мізки, щоб домогтися успіхів у цьому". Кінець цитати.

У Росії спецоперацію "наступник" відразу ж передали в надійні чекістські руки. Підірвали житлові будинки в Буйнакську, Москві, Волгограді, загинули понад 300 осіб. Іншим, ще не підірваним росіянам, дуже сподобалася путінська обіцянку мочити терористів у туалетах і вони обрали його своїм президентом.

Спецоперація з вбивства головного непідконтрольного Кремлю телеканалу країни почалася через 4 дні після вступу Путіна на посаду глави держави

Ставши президентом, Путін насамперед знищив НТВ. Спецоперація з вбивства головного непідконтрольного Кремлю телеканалу країни почалася через 4 дні після вступу Путіна на посаду глави держави. У країні вимкнули світло і звук. Почався путінізм.

Сьогодні можна підвести короткі проміжні підсумки путінського 20-річчя.

Путін прийняв Росію з вкрай недосконалою, вельми нестійкою, але, тим не менш, існуючою демократичною системою, в якій не було державної цензури, на федеральних каналах був плюралізм думок. Держава була федеративною, керівників суб'єктів федерації обирали громадяни, регіони були представлені в Раді Федерації. У Державній думі були люди різних політичних поглядів, в тому числі й опозиція. Кремль не проводив політику політичних репресій, і в країні не було страху перед верховною владою. Не було культу особи президента, якого цілком відкрито і безкарно можна було критикувати.

Путін прийняв Росію з вкрай недосконалою, вельми нестійкою, але, тим не менш, існуючою демократичною системою

За 20 років путінізму в Росію повернулася державна цензура. Провели повну зачистку медійного і політичного полів. Ліквідували всі значущі незалежні засоби масової інформації. Убили понад 150 журналістів і кілька політичних супротивників Путіна, в тому числі Сергія Ющенкова і Бориса Нємцова.

Ліквідовано федеративний устрій Росії: спочатку були скасовані вибори глав регіонів, потім їх перетворили на фікцію, Рада Федерації перетворилися в збори призначених маріонеток. Державна дума стала спочатку "не місцем для дискусій", а потім "шаленим принтером", який штампує репресивні закони зі швидкістю автомата Калашникова.

Ліквідовано свободу зібрань. Вибори до органів влади перетворили на фейк, фарс і клоунаду. Фактично скасовано право громадян на референдум. Судова влада стала придатком влади виконавчої. Створена потужна репресивна машина, націлена на узурпацію влади і її утримання. Чисельність "Росгвардії" та інших структур, призначених для війни з власним народом, перевищила чисельність армії.

Чисельність "Росгвардії" та інших структур, призначених для війни з власним народом, перевищила чисельність армії

Телебачення та інші державні й підконтрольні Кремлю ЗМІ перетворені в машину з виробництва ненависті до інших країн і народів та до внутрішньої опозиції. Машину, яка за своєю потужністю, винахідливістю і ефективністю суттєво перевершує пропагандистські машини, створені в СРСР і нацистській Німеччині.

На місці громадянського суспільства створені квазідержавні структури у вигляді "громадських палат", "громадських рад" при різних органах влади і т.д.

У ході репресій в Росії з'явилися політичні в'язні, визнані міжнародними правозахисними організаціями в'язнями совісті. У країні фактично скасовано Конституцію і встановлений автократичний режим фашистського типу.

Росія при Єльцині не була соціальною державою, як того вимагала Конституція. При Путіні відсутність цієї соціальної держави закріплено в декількох законах. Спочатку в ФЗ № 122 про позбавлення громадян соціальних пільг, потім в т.зв. пенсійній реформі, що вкрала у громадян Росії пенсії. Про статтю 7 Конституції РФ, яка закріплює статус Росії як соціальної держави, треба забути. Як, втім, і про більшість статей Конституції РФ, фактично скасованої путінським режимом.

За кількістю доларових мільярдерів путінська Росія обганяє навіть значно багатші країни

В індексі сприйняття корупції "Трансперенсі Інтернешнл" за 2018 років Росія зайняла 138 місце з 180 країн, позаду практично всіх країн колишнього СРСР. Зате за кількістю доларових мільярдерів путінська Росія обганяє навіть значно багатші країни. У 2019 році в путінській Росії було 96 доларових мільярдерів, що набагато більше, ніж в таких багатих країнах як Великобританія (54 мільярдера), Франція (38 мільярдерів) або Японія (33 мільярдера). І це в країні, де навіть за офіційними даними понад 20 мільйонів жебраків.

Міжнародні дослідницькі центри визнають путінську Росію країною з найбільш несправедливим розподілом національного доходу. У 2018 році фахівці Credit Suisse присудили Росії перше місце в рейтингу найбільш нерівномірних економік світу. За їхніми підрахунками, 1% населення РФ володіє 74,5% добробуту країни. На другому місці була Індія, де в руках 1% жителів перебувало 58,4% багатства країни, на третьому Таїланд - 58%.

При Путіні Росія стала ізгоєм, демонстративним порушником міжнародного права, агресором

Путін прийняв Росію повноправним членом міжнародного співтовариства, членом провідних демократій світу G8. Росія при Єльцині вела ганебну Чеченську війну, але це було, нехай формально, але з погляду міжнародного права все-таки внутрішньою справою Росії. При Путіні Росія стала ізгоєм, демонстративним порушником міжнародного права, агресором, який вторгається на територію інших країн. Спочатку в 2008 році в Грузію, забравши в неї Абхазію і Південну Осетію, потім в 2014-му в Україну, окупувавши Крим і Донбас, і в 2015 році в Сирію, де здійснює геноцид сирійського народу. При Путіні Росію вигнали з G8, потім з ПАРЄ і тільки масштабна спецоперація з підкупу європейських політичних еліт дозволила російської делегації повернутися в парламентську асамблею.

Путінська Росія стала міжнародним ізгоєм, що підтримує диктаторські режими і терористів по всьому світу, і разом з ними представляє найбільшу загрозу людству за весь час його існування. Ех, Борисе Миколайовичу, Борисе Миколайовичу, що ж ви наробили...

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі